Znaki toplotnega udara pri psu

0
20

Tukaj je že mesec avgust in z njim vroče poletne temperature. Že konec julija nas je presenetil z izjemno visokimi temperaturami, v katerih so še bolj kakor mi trpeli naši kosmatinci. Vsako poletje pride tudi v Sloveniji do velikega števila toplotnih udarov pri psih, nemalokrat pa se zgodi, da so slednji žal usodni.

K toplotnemu udaru so najbolj nagnjeni psi s krajšim gobčkom, psi z več energije in psi s prekomerno telesno težo. 

K toplotnemu udaru so najbolj nagnjeni psi s krajšim gobčkom, psi z več energije in psi s prekomerno telesno težo. Prav tako so nekoliko bolj na udaru psi s temno in/ali daljšo oziroma debelejšo dlako. Lahko pa do toplotnega udara pride prav pri vsakemu psu, zato je vsekakor treba biti previden. Pomembno je, da prepoznate znake toplotnega udara in čim prej ustrezno ukrepate.

Povišana telesna temperatura

Eden najbolj splošnih znakov je povišana telesna temperatura – to boste najbolj zanesljivo izmerili rektalno. Normalna temperatura je približno 38.5 °C. Seveda je temperatura odvisna od več dejavnikov; sploh pri bolj živahnih psih je nekaj povsem običajnega, če je ta številka malenkost višja. Najbolje je, da psu redno merite temperaturo – tako boste najbolj zagotovo vedeli, če pride do odstopanja. Kuža je ob toplotnem udaru tudi na dotik topel.

Slinjenje

Pes se ob toplotnem udaru slini več kakor običajno. V skrajnem primeru se lahko celo peni. Opazite pa lahko tudi spremembe v barvi jezika in dlesni.

Zadihanost

Vsak kuža ob naporih ali višjih temperaturah lahko postane zadihan. Je pa ob toplotnem udaru ta zadihanost še veliko intenzivnejša. Pes sope, zelo oteženo diha, prav tako lahko vidite zelo hitro premikanje prsnega koša (hitro dihanje). Če psu položite svojo roko na prsni koš,  lahko začutite tudi pospešeno bitje srca.

Prebavne težave

Še eden zelo pogost simptom toplotnega udara so prebavne motnje. Najpogosteje se zgodi, da ima pes drisko, v nekaterih primerih pa je bilo prisotno bruhanje.

Nenavadno vedenje

Kosmatinec se ob tem pojavu vede nekoliko nenavadno – nekateri to vedenje primerjajo s pijanim človekom. Kuža ima slabše ravnotežje, je omotičen, nima orientacije, ne more normalno stati. V hujših primerih se zgodi tudi, da pes izgubi zavest.

To je samo nekaj pogostih znakov toplotnega udara, je pa seveda veliko odvisno od psa do psa. Dobro opazujte svojega štirinožca in ob sumu na toplotni udar nemudoma pokličite veterinarja, ki vam bo dal podrobnejša navodila. Seveda pa lahko tveganje za nastanek lahko zmanjšate z določenimi preventivnimi ukrepi:

  • Psa ob višjih temperaturah nikoli ne puščajte v avtu. Tudi ob prižgani klimi in tudi v senci lahko hitro pride do tragedije.
  • Če imate psa na dvorišču, poskrbite, da bo imel ustrezno zavetje tudi pred vročino. Pasje hišice se na soncu zelo hitro pregrejejo, zato absolutno niso primerne. Kuža naj ima dovolj sence, seveda je pa najbolje, če ima na razpolago hladnejši prostor.
  • Štirinožca sprehajajte zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko so temperature nižje. Če je možno, se držite senčnih poti in se izogibajte pregretemu betonu. Na sprehodu psa opazujte in če vidite, da je utrujen, ne pretiravajte z aktivnostjo.
  • Poskrbite, da ima pes vedno na razpolago dovolj sveže vode.
  • Če je le možno, psu privoščite ohladitev v vodi ali v hladnejših prostorih.

Uživajte kar se da v preostanku poletja, a seveda ne pozabite na svoje štirinožne družinske člane – ti nam žal ne znajo povedati, ko je nekaj narobe, zato je na nas, da zanje sami ustrezno poskrbimo in preprečimo vse nevarnosti.

Veronika Sivka

VIRI:
https://www.noahsarkvet.com
https://www.rspcapetinsurance.org.au
https://www.akcchf.org
https://www.rd.com