Kako psu izmeriti telesno temperaturo?

0
96

Ko se ljudje počutimo slabo, si običajno izmerimo telesno temperaturo, da vidimo, ali smo samo utrujeni, ali nas je napadel kak virus. Kako pa je z kužki? Ste kdaj pomislili, da bi izmerili telesno temperaturo vašega ljubljenca? Ali poznate normalno telesno temperaturo vašega psa?

Običajna telesna temperatura psa, se giblje med 37,5 °C in 39 °C.

Telesna temperatura je običajno pri ljudeh, kot tudi pri psih, glavni pokazatelj dobrega počutja. Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da je običajna telesna temperatura vašega psa višja od vaše. To pojasnjuje, zakaj je vaš kuža v hladnih zimskih nočeh tako topel in prijeten na dotik.

Zavoljo zdravja vašega pasjega prijatelja je pomembno vedeti, kako psu izmeriti telesno temperaturo. Pomembno je razumeti, kaj je pri telesni temperaturi normalno in kaj ne ter kaj storiti, ko temperatura naraste.

Normalna telesna temperatura psa

Mnogi skrbniki so mnenja, da je običajna telesna temperatura njihovega ljubljenčka 36,6 °C. A ta podatek žal ne drži.

Običajna telesna temperatura psa, se giblje med 37,5 °C in 39 °C.  Telesna temperatura psa pa je odvisna predvsem od spodnjih dejavnikov.

 • Pasme psa.
 • Spola.
 • Fizioloških značilnosti psa.
 • Starosti.
 • Organizma, imunskega sistema posameznega psa.

Na primer, pri mladičkih majhnih in pritlikavih pasmah je telesna temperatura okoli 39 °C. Pri večjih psih pa je temperatura telesa običajno nižja.

Prav tako se lahko telesna temperatura psov med vročim vremenom poviša. Enako se zgodi po intenzivnem treningu, dolgotrajnem gibanju, aktivnih igrah in ko žival čuti tesnobo, paniko ali strah.

Vedeti moramo, da je telesna temperatura majhnih psov drugačna od telesne temperature velikih psov.

Pri določanju običajne telesne temperature svojega psa se lahko zgledujemo po naslednjih standardih:

Mladiči majhnih in pritlikavih pasem od 38,6 °C do 39,3 °C
Mladiči velikih pasem od 38,2 °C do 39 °C
Odrasli majhni psi od 38,5 °C do 39 °C
Odrasli veliki psi od 37,4 °C do 38,3 °C
Odrasli srednje veliki psi od 37,5 °C do 39,5 °C

Razlogi za povišano temperaturo pri psu

Vzroki za spremembo telesne temperature vašega psa so običajno vnetja, okužbe z bakterijami, virusi ali paraziti.Pri določanju telesne temperature vašega kužka se ne bi smeli zanašati na »dobro staro« metodo – določanje stanja psa glede na njegov smrček. Nekoč je namreč veljalo, da, če je nos vašega kužka suh, je to razlog za skrb. Temu k sreči ni tako. Suh smrček ima običajno kuža takrat, ko si ga iz različnih razlogov ne liže ali ko spi.

Vzroki za spremembo telesne temperature vašega psa so običajno vnetja, okužbe z bakterijami, virusi ali paraziti. Kužku se lahko poviša telesna temperatura tudi ob povišanem nivoju stresa, ob kakšni telesni poškodbi, ali duševni stiski.

V katerih primerih je potrebno izmeriti telesno temperaturo vašega psa?

Če vaš kuža nima posebnih zdravstvenih težav, je živahen, vesel in ima dober apetit, potem potreb po merjenju temperature ni. Vsekakor pa je pomembno vedeti, kakšno je normalno, zdravo stanje vašega psa in kako se vaš kuža vede, ko ga kaj boli ali se slabo počuti.

Običajno so znaki slabega počutja pri psih:

 • Pes zavrača hrano ali vodo.
 • Bruhanje.
 • Krčenje mišic.
 • Vidi se, da žival čuti bolečino.
 • Prekomerno slinjenje (znak slabosti).
 • Oteženo dihanje.
 • Hiperventilacija.

Običajno psu izmerijo temperaturo za to usposobljeni ljudje, veterinarji. Navadno se temperatura psa izmeri pred cepljenjem, prav tako se meri temperatura telesa brejih samic pred in po porodu.

Če je kuža bolan in je to potrebno, se meritve telesne temperature izvajajo dvakrat na dan – zjutraj in zvečer.

Kako psu izmeriti temperaturo?

Če menite, da je vaš kuža v slabem stanju, da trpi, ga daje bolečina in je zbolel, ga odpeljite k veterinarju. Le strokovnjak s tega področja lahko natančno oceni zdravstveno stanje vašega kužka.

Če pa niste zares prepričani, ali vaš kuža trpi in ali je to le trenutno stanju, mu lahko tudi doma izmerite telesno temperaturo, v kolikor vam vaš ljubljenček to pusti.

Običajno se merjenje telesne temperature psa izvede rektalno, zato bodite pripravljeni na dejstvo, da tak postopek vašemu kužku najverjetneje ne bo najbolj godil.Za merjenje telesne temperature vašega psa lahko uporabite običajen termometer z živim srebrom ali elektronskega. Svetujemo uporabo elektronskega termometra, saj je meritev z njim mnogo krajša. Za kužke vedno uporabite termometer namenjen le njim in ne vašegah

Običajno se merjenje telesne temperature psa izvede rektalno, zato bodite pripravljeni na dejstvo, da tak postopek vašemu kužku najverjetneje ne bo najbolj godil. Pred in med merjenjem je treba umiriti vašega štirinožnega prijatelja, ga nežno trepljati in pohvaliti. Če mu temperature ne morete izmeriti, mu ponudite kak priboljšek ali igračo, ki jo ima rad. Preden termometer uporabite, ga namažite z vazelinom ali oljem.

Najbolje je, da psu telesno temperaturo izmerite v stoječem položaju ali tako, da kuža leži na boku. Pogosto se psi med vso manipulacijo in zavedanjem, da se nekaj pripravlja, ustrašijo. Predvsem, če se to dogaja prvič. Zato je pomembno, da pred in med merjenjem zagotovite kužku mir in tišino. Poskrbite, da kužka držite tako, da se med merjenjem ne poškoduje.

Vedno pa poskrbite, da se vaš kuža počuti ljubljeno, varno in pomembno. Če imate kakršnekoli dvome o zdravstvenem stanju vašega kužka ali se vam zdi, da je bolje, da delo, kot je merjenje telesne temperature, opravi strokovnjak, odpeljite svojega kužka k veterinarju. Le vaš veterinar je namreč najboljša opora za nudenje pomoči ob morebitnem slabem počutju vašega hišnega ljubljenca.

Drobne Deja

Viri:
https://www.thesprucepets.com/
https://vcahospitals.com/
https://pets.webmd.com/
https://www.pet-happy.com/