Žalovanje za psom

1349

Slej kot prej pride čas, ko se moramo od našega ljubljenčka posloviti. Na žalost je edina njihova slaba stran to, da nas zapustijo prehitro. Kako nadaljevati z življenjem ob taki bolečini? Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam lahko olajšajo težke dni in žalovanje.

Potek žalovanja

V času žalovanja naj bi šli skozi pet različnih faz: zanikanje, jeza, pogajanje, depresija in sprejemanje. Je pa pri tem smiselno omeniti, da vsak žaluje po svoje in da je proces žalovanja nepredvidljiv. Pogosto se faze med seboj spreminjajo in tega ne moremo nadzorovati. Svetujemo vam, da poiščete strokovno pomoč ali se obrnete na osebo, ki ji zaupate, da vam bo pri tem pomagala.

Sprejemanje občutkov

Pomembno je, da občutke in bolečino sprejmete. Ignoriranje lahko proces žalovanja le še poslabša in podaljša. Žalovanje je neke vrste bolezen, za katero prav tako potrebujemo čas, prostor in počitek. Če vam je pretežko si vzemite čas zase, stran od službe in obveznosti.

Poskrbite, da boste žalovali v svojem tempu in se ne boste zmenili za mnenja drugih. Žalujte na svoj način in kot je vam prijetno – z jokom ali brez joka. Vseeno pa ne pozabite na skrb zase. Še vedno je pomembno, da dovolj spite, jeste uravnoteženo prehrano in se gibljete. Običajno že to pomaga k vsaj malo boljšemu počutju.

Osebe, ki vam lahko pomagajo

Vzpostavite stik z osebami, ki so že izgubile psa. Te osebe so pogosto bolj empatične in vas lahko bolje razumejo. Pogovorite se z njimi in jim zaupajte svoje občutke. Prosite jih za nasvet. Naj z vami delijo svojo izkušnjo žalovanja.

Če pri svojih bližnjih osebah ne najdete nikogar, ki bi mu lahko zaupali in delili svoje občutke, potem poiščite strokovno pomoč.

Rituali lahko pomagajo

Priredite pogreb, s katerim se od svojega ljubljenčka poslovite. Če imate možnost psa pokopljite na vrtu in mu uredite grob, kjer ga boste lahko obiskovali. Lahko posadite tudi drevo, ki bo raslo v spomin vašemu psu.

Spominjajte se lepih trenutkov. Preglejte fotografije in videoposnetke, ki ste jih ustvarili s svojim psom. Spominjajte se vseh izletov, dogodivščin, sprehodov in srečnih trenutkov, ki ste jih preživeli.

In najpomembneje, ne hitite s posvojitvijo novega psa. Vzemite si čas, da žalujete preden v svoje življenje pripeljete novega psa. Čeprav je vaše stanovanje tiho in se počutite osamljeni je prehitra posvojitev nepravična do vas in do novega kosmatinca. Poskrbite, da ste pripravljeni sprejeti v svoje življenje novega psa, ki ne bo enak psu, ki ste ga izgubili.

Kako se sploh pripraviti in preživeti izgubo psa pa si lahko preberete tukaj.

Eva Tomažin

Viri:

www.sfgate.com

www.helpguide.org

www.pet-loss.net

www.everydayhealth.com