JE BOLJŠA MOKRA ALI SUHA HRANA?

896

Ste se kdaj vprašali ali je za vašega kosmatinca boljša mokra konzervirana hrana ali suhi briketi? V današnjem času imamo v trgovinah zelo veliko izbire, a katera izbira je dejansko boljša za našega ljubljenčka? V nadaljevanju dobite odgovor.

Mokra konzervirana hrana

Mokra konzervirana hrana vsebuje več proteinov, več maščob in manj ogljikovih hidratov, zato so psi tudi hitro siti. Siti so tudi dlje časa, zato je mokra hrana primerna za nekatere pse s prekomerno telesno težo.

Konzerve velikokrat ne vsebujejo konzervansov. Vse maščobe in olja so zapečatena v konzervi, zato ima konzervirana hrana daljši rok trajanja. Meso je bližje njegovem osnovnem stanju, pogosto brez ojačevalcev okusa in barvil, zato je tudi bolj okusno. Količina vsebovane vode v hrani hkrati hidrira kužka, zato je primerna za pse, ki čez dan ne spijejo dovolj vode. Lažja je tudi za grizenje, saj je mehka in primerna za pse, ki imajo težave z zobmi.

Pri konzervirani hrani bodite pazljivi, da je ne puščate v pasji skledi več kot uro ali dve, saj se bakterije hitro razrasejo. Vsaka odprta konzerva mora biti shranjena v hladilniku in porabljena v roku treh dni.

 

Suha hrana – briketi

Tudi suha hrana ima kar nekaj prednosti. Pogosto je na daljši rok cenovno bolj ugodna, poleg tega je pakirana v večjih količinah kar je hkrati bolj prijazno tudi do okolja. Ker ne vsebuje toliko vode kot konzervirana hrana, je lahko odprta dlje časa, saj se ne pokvari. Ob zaužitju manjše količine briketov, dobi kuža večjo količino kalorij, kot pri konzervirani hrani. Torej bi morali konzervirano hrano jesti dvakrat ali trikrat, da bi dobili enako količino kalorij. Umazanijo suhe hrane se tudi lažje očisti. Nekateri znanstveniki menijo, da je suha hrana boljša za zobe, saj ob grizenju krepijo zdravje zob in dlesni.

 

 

Diete in alergije

Nekateri psi morajo, zaradi svojega zdravstvenega stanja, jesti ustrezno hrano, ki je prilagojena njihovem stanju. Ali je to zaradi prekomerne teže, alergij ali pa imajo le občutljiv želodec. Pri izbiri hrane za takega kužka pa vam bo najboljše svetoval veterinar.

Kaj je torej boljše? Mokra ali suha hrana?

Odgovor je – nobena. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Nekatera bo mogoče bolj ustrezala vašemu kužku, druga manj, kar pa morate ugotoviti sami glede na potrebe, starost, težo in aktivnosti vašega kužka. Še vedno pa se lahko odločite, da mokro in suho hrano zmešate in ju vašemu kužku postrežete skupaj. Za katerokoli vrsto hrane se odločite pa poskrbite, da je le ta vsebuje kakovostne sestavine, ki bodo vašemu kosmatincu nudila primerne vitamine in minerale.

Ker prihajamo v zimski in hladnejši čas v letu, si lahko preberete članek Prehrana psa v zimskem času.

Eva Tomažin

VIRI:

www.dogfoodadvisor.com

www.zooplus.co.uk