Prehrana psa v zimskem času

1415

Zime še ni konec in kot lastniki psov se moramo zavedati, da je v času zime potrebno poleg prilagoditve kužka na same vremenske razmere potrebno prilagoditi tudi njegovo prehrano.

Ali so prehranske potrebe psov pozimi drugačne?

Prehranske potrebe se razlikujejo od kužka do kužka. Od vseh dejavnikov, ki vplivajo na njih, pa je eden izmed teh tudi letni čas. Zimska prehrana psa mora biti v prvi vrsti prilagojena glede na njegov življenjski slog, torej gibanje in življenjski prostor. Pri nekaterih pasmah prilagoditve niso potrebne, pri drugih pa so le te nujne.

Kdaj so prilagoditve prehrane pri psih ne potrebne?prehrana psa pozimi, pes na snegu

 

[members_only]

V primeru, da gre za bolj neaktivno pasmo, ki ne potrebuje veliko gibanja čez dan, in biva z nami v stanovanju oziroma hiši, prilagoditev prehrane ni potrebna. Pri teh psih se potrebe čez celotno leto ne razlikujejo in zato tudi prilagoditve prehrane niso potrebne.

Pri katerih psih je prilagoditev prehrane potrebna?

Za aktivnejše pasme psov, ki bodisi bivajo z nami v hiši ali stanovanju ali živijo zunaj v boksu, pa je prilagoditev prehrane nujno potrebna. Pri psih, ki živijo z nami v hiši ali stanovanju in so med aktivnejšimi pasmami psov, se potreba po energiji zaradi redne aktivnosti in nizkih temperatur poveča. Psi, ki živijo zunaj v boksu, pa prav tako potrebujejo veliko več energije za vzdrževanje telesne temperature in redno dnevno telesno aktivnost kot sicer v toplejših mesecih v letu.

Kakšno prehrano potrebujejo?

Te pasme potrebujejo hrano, ki je bolj kalorična ter ima večjo vsebnost maščob in beljakovin. Veliko lastnikov poveča količino hrane, kar sicer zadovolji pasjo potrebo po hrani, a zaradi prevelikega vnosa ogljikovih hidratov lahko to hitro vodi v debelost psa. V primeru pa, da je kuža hranjen s surovo hrano, pa je priporočljivo, da zanj izberemo bolj mastne kose mesa. Kot v vseh letnih časih pa je pomembno, da kuža uživa zadostno količino sveže vode, a ne premrzle, da ne bi prišlo do vnetja želodca.

Kot lastniki pa se seveda moramo zavedati, da ima vsak kuža svoje prehranske potrebe in je treba prilagoditi prehrano izključno njemu in glede na njegove življenjske okoliščine.

[/members_only]

Vesna Kropf

Viri:

breedingbusiness.com

www.petmd.com