Pasji pobegi

723

Psi so po naravi veliki raziskovalci in tega se v veliki večini nikoli ne naveličajo. Nekateri od kužkov si poleg raziskovanja ob lastniku želijo tudi raziskovanja sami, kar velikokrat vodi do pasjih pobegov od doma. Pasji pobegi oziroma raziskovanje na lastno pest pa je lahko izredno nevarno kot za kužke kot tudi za lastnike le teh, zato je ključnega pomena, da takšno vedenje čim prej odvadimo svojega pasjega nadobudneža.

Radovedna narava psov

Pasji pobeg je vedenje, ki si ga kuža predstavlja kot samostojno raziskovanje, ki odraža njegovo radovedno naravo. Intenzivnost le te je odvisna od kužka do kužka, vsekakor pa se je treba zavedati, da bolj kot je kuža radoveden, večja je verjetnost, da bo razvil vedenjski vzorec pasjega pobega.

Kot lastniki se moramo zavedati, da je v pasji glavi vsako samostojno raziskovanje zanj kot velika nagrada, ki jo vsakič rajši doživlja, kar pa tudi pomeni, da vsakič raje pobegne. Takšna vrsta vedenja je uvrščena med vedenja, ki jih je najtežje odvaditi, saj jih kuža ne vidi kot napačna ali nezaželena. Zato je tukaj ključnega pomena, da če ali ko opazimo takšen tip vedenja pri svojem kosmatincu, da ukrepamo takoj.

Vzroki za pasji pobeg

Najpogostejši vzrok za pasji pobeg je želja po samostojnem raziskovanju. Velikokrat na sprehodu opazimo, da bi si želel naš radovedni kosmatinec povohati nekje večkrat spet drugje pa dlje časa, a mu v večini le to preprečimo avtomatsko, ko gremo naprej po poti in le ta nam hitro sledi. Zavedati se moramo, da kužki svoje radovedne narave ne morejo kar utišati in zato tudi želijo velikokrat določene predele večkrat povohati in jih celo markirati z uriniranjem.

Prav tako med najpogostejšimi vzroki za pobeg je spolni nagon. Spolni nagon se izraža pri vsakem kužku drugače. Na intenziteto spolnega nagona vpliva spol, starost in celo pasma psa. Nekatere pasme psov se lahko gonijo na vsake 4 mesece, za primer takšna pasma je nemški ovčar, spet druge le dvakrat letno.

Parjenje pri samcih in samicah se razlikuje med seboj, samice imajo določen cikel, v katerem je določeno obdobje, ko je le ta nagon izražen in najmočnejši, medtem ko so samci plodni in pripravljeni na parjenje kadarkoli. Psi pa kljub temu, da nimajo določenega obdobja, njihov nagon postane močnejši, ko zavohajo gonečo psičko. Na intenziteto nagona pa vpliva tudi starost psov, mlajši psi imajo veliko močnejši nagon, kot je le ta pri starejših psih. Psi so po navadi tisti, ki lovijo in iščejo goneče psičke za razplod, zato so tudi predvsem oni tisti, ki so nagnjeni k temu, da bežijo od doma s ciljem, da najdejo gonečo psičko.

Nekateri psi pa lahko pobegnejo tudi iz strahu, sploh v času novoletnih praznikov, ko veliko ljudi uporablja pirotehnična sredstva, ki sprožajo glasne poke. Le ti v psih povzročijo strah in sprožijo preživitveni nagon, kar pa v veliki večini vodi pse v beg iz njim nevarne situacije.

Med pogoste vzroke za beg pa uvrščamo tudi lovski nagon, ki se sproži ob stiku z vonjem specifične divje živali. Kateri je ta specifični vonj, ki sproža lovski nagon psu, pa je odvisno od pasme lovskega psa in tipa divjadi, ki ga le ta goni. V vsakem primeru pa lovski nagon vodi psa v pogon zavohane živali, kar neposredno vodi v pobeg psa. Eden izmed pogostih razlogov pa je lahko tudi preprosto dolgočasje, ki se lahko pojavi pri kužku ob lastnikovi odsotnosti ali premajhni pozornosti le tega nanj.
Odprava pasjih pobegov

Kako odpraviti pasje pobege pri psu pa je vprašanje, ki se poraja mnogim lastnikom v glavi. Zavedati se moramo, da gre za enega izmed težje odpravljivih vedenjskih vzorcev, saj ga kužki ne vidijo kot napačnega.

V prvem koraku je potrebno zagotoviti mejo gibanja svojemu nadobudnemu kosmatincu, najboljše z visoko ograjo, ki je kuža ne bo mogel preskočiti ali preplezati. V kolikor kuža živi zunaj in preživlja veliko svojega časa zunaj spuščen, je ključen prav ta korak.

Drugi način je trening z odprtimi vrati, pri katerem kužka posedete na prostor in mu ukažete, naj počaka ob priprtih vratih. Takšen trening lahko opravite tudi v naravi, ko le ta postane bolj poslušen in vas že dobro uboga. Tukaj pa je seveda za dobro vzgojo psa dober tudi obisk pasje šole, kjer se poleg vzgojnih ukazov nauči tudi socializiranega obnašanja z drugimi psi. Za srečnega in brezskrbnega kužka pa je seveda obenem tudi treba zagotoviti dovolj gibanja čez dan, da le ta lahko porabi svojo energijo in s tem ne čuti želje po begu.

V času novoletnih praznikov, pokanja pirotehnike, priporočamo, da svojega pasjega kosmatinca imate v varnem zavetju hiše, saj bo le ta poke slišal manj in se bo obenem počutil bolj varnega ob vaši prisotnosti.

V vsakem primeru bodite pri vzgoji potrpežljivi in ne pričakujte prehitro preveč. Počasi se daleč pride, tako je tudi pri vzgoji psov, sploh kadar gre za odpravljanje navade bega.

Vesna Kropf

Viri:

www.rover.com

pets.webmd.com

www.thesprucepets.com