Spoznavanje psa in mačke

4419

Če se kdo med sabo ne razume dobro, rečemo da sta ‘kot pes in mačka’. V najrazličnejših filmih, risankah in na slikah lahko vidimo podobe psov, ki preganjajo mačke na drevo, vendar pa odnos med psom in mačko še zdaleč ni vedno le rivalstvo. Mnogi ljubitelji živali imajo poleg psa v stanovanju tudi mačko, odnosi med njimi pa lahko segajo vse od medsebojnega spoštovanja, strahu ali do iskrene medsebojne ljubezni.

Spoznavanje psa in mačke je zelo individualna izkušnja, ki ima nešteto spremenljivk, tako pa je skoraj nemogoče vnaprej napovedati rezultat takega srečanja. Kot pri vseh učnih procesih naših štirinožnih prijateljev, moramo biti tudi pri spoznavanju psa in mačke izjemno potrpežljivi in disciplinirani, uporabljati le metode pozitivne motivacije in za živali srečanje narediti čim manj stresno in karseda prijetno.

Srečanje odraslega psa in mačjega mladiča

Nekoliko lažje je v hišo k odraslemu psu prinesti mačjega mladiča, saj so psi načeloma bolj strpni in mačko hitreje sprejmejo, seveda ob pravilnih navodilih in pod strogim očesom vodnika. Reakcija na mačko pa je v veliki meri odvisna tudi od karakterja in pasme psa. Nekateri psi lovskih pasem, terierji, polarni psi ali hrti, ki so bili vzrejani za lov na male živali lahko predstavljajo problem, saj v majhni muci vidijo plen. V takem primeru moramo biti zelo pazljivi, da mačka od psa ne beži ali se kako drugače hitro premika, saj to pri psu sproži lovski nagon in refleksno plenilsko vedenje. Če mačji mladič na pse ni navajen, se ga bo v začetku najbrž malo prestrašil, vendar se v zgodnjih mesecih življenja mucki hitro učijo in so zelo prilagodljivi in dovzetni za nova prijateljstva.

Srečanje mora biti nadzorovano, pes pa pod stalno kontrolo lastnika. Tudi po začetnem srečanju ne smemo psa in mačke pustiti samih v istem prostoru dokler jima popolnoma ne zaupamo.
Če pes mačke ne vidi kot plen, je pogosto njegova prva reakcija, da se poskuša z njo igrati, kakor bi se igral s psom. Taka igra je za mačko pogosto pregroba in nerazumljiva, in jo le prestraši. Takega psa moramo umiriti, ga zamotiti s hrano ali igro z nami, da pozornost odvrnemo od mačke, saj se lahko med grobo igro muca zelo prestraši.
Najbolj zaželena prva reakcija psa na mačko je previdno zanimanje ali spoštljivo izogibanje. Pes bo mačko opazoval iz daljave, tekom časa pa se bo upal približati in jo povohati. Za psa moramo narediti bližino mačke prijetno in nagrajujoče, tako da jo bo povezal s pozitivnimi dogodki.

Srečanje odrasle mačke in pasjega mladiča

Težja kombinacija je spoznavanje starejše mačke in mladega psa. Mačke so teritorialne živali in bodo prišleka velikokrat obravnavale agresivno in napadalno. Kužek bo mačko videl kot prijatelja za igro, vendar pa moramo paziti, da je ne nadleguje preveč, saj ga mačka lahko poškoduje s kremplji. V tem primeru je najboljše, da mački pustimo njen prostor in je v interakcijo s psom ne silimo. Zelo je pomembno, da mački ne omejujemo gibanja in je ne zapiramo v bokse ali držimo v naročju, saj bo to zanjo zelo stresno, lahko pa se konča tudi s praskami na naših rokah ali pasjem smrčku. Mačka bo psa opazovala iz visokih leg – iz polic ali omar, ki so dostopne samo njej in kjer se počuti varno, traja pa lahko ogromno časa, da se bo na novega kužka popolnoma navadila.

Srečanje dveh odraslih živali

Srečanje dveh odraslih živali pa je izjemno nepredvidljiv dogodek in je odvisen od predhodnih izkušenj posamezne živali, saj imajo, v nasprotju z mladičem, že vnaprej izdelano mnenje o nasprotni vrsti in morebitne slabe izkušnje, ki tako srečanje otežujejo. Simbiozo med takimi živalmi je mogoče doseči, vendar z ogromno mero potrpežljivosti, previdnosti in trdega dela. Nekatere globoko usidrane strahove in vedenja je izjemno težko odpraviti, pri psih le nekoliko lažje kot pri mačkah, saj boljše sodelujejo z vodnikom in so dovzetni za naša povelja in navodila.

Srečanja med mačko in psom so zelo raznolika in odvisna od karakterja in izkušenj posamezne živali. Pri predstavljanju nove živali v našem domu moramo biti predvsem zelo potrpežljivi in živali nikakor ne siliti v za njih neprijetne situacije. Sprijazniti se moramo tudi, da obstaja možnost, da naša mačka in pes ne bosta nikoli najboljša prijatelja, ki bi se skupaj igrala, spala in jedla, vendar pa je tudi spoštljivo sobivanje dveh živali v istem prostoru prav dober rezultat. Mogoče ga ne bomo dosegli kmalu in se bomo zanj precej potrudili, vendar pa se pri sobivanju psa in mačke združita dva različna svetova, ki skupaj prav lepo obarvata naše življenje.

Andreja Fegeš

Vir: aspca.org