Zakaj psi sopihajo?

0
18

Ena najbolj očitnih razlik med ljudmi in psi je ta, kako naša telesa reagirajo na segrevanje. Psi regulirajo naraščajočo telesno temperaturo skozi znoj in njihovo kri. Sopihanje je prvi korak pri hlajenju pasjega telesa.

Ali se psi potijo?

Tudi psi se potijo in imajo žleze, tako, kot ljudje. A pri psih imajo te žleze drugačen namen. Pasje žleze izločajo olja in posebne vonje, imenovane feromoni. Olja služijo temu, da ščitijo in vlažijo pasjo kožo in dlako, feromoni pa za komunikacijo z drugimi psi (zagotovo ste že doživeli, da se psi pozdravljajo z vohanjem).

Prave pasje žleze znojnice se nahajajo na pasjem nosu in nogah. Nihče ne ve, čemu pravzaprav služijo. Pasji nos je vlažen zato, da psu pomaga čim bolj natančno zaznavati razne znane in neznane vonjave.

V vročih poletnih mesecih ali pa po intenzivni aktivnosti lahko opazite, da koža vašega psa rahlo spremeni barvo. Ko se pes segreje, se njegova koža obarva rahlo rožnato. Do tega pride zaradi širitve žil, ki so najbližje koži. Topla kri potuje skozi razširjene žile in se ohladi dokler pride nazaj do srca. Ker je pri psu vidne zelo malo kože, se ne morejo potiti kjerkoli skozi kožo tako, kot ljudje in zato se lahko hladijo s sopihanjem.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Doroteja Turković

Viri: