Zakaj moj pes koplje po preprogi?

Le kaj je tako privlačnega na preprogah, da so nekateri psi videti, kot da želijo izkopati vanjo luknjo vse do Kitajske? Če se tudi vam naježi koža, ko zaslišite praskajoč zvok pasjih krempljev, ki neumorno kopljejo po preprogi, vas bo gotovo zanimalo, zakaj naši kosmatinci to sploh počnejo.

Kopanje lukenj je za pse naravno

Nekatera pojasnila za tovrstno pasje vedenje so povsem preprosta, saj morda kužki s kopanjem iz vlaken preproge želijo izkopati drobtinico hrane, ki so jo našli notri. Drugim je še posebno zanimiv vonj preproge, zato želijo vanjo izkopati čim večjo luknjo, da se lahko potem namesti vanjo (kot bi naredil zunaj v kakšni še posebno »dišeči« umazaniji). V takšnem primeru kopanje lahko opišemo kot instinktivno reakcijo na ta vonj. Verjetno ste že opazili, da se psi zunaj vedno nekajkrat obrnejo, preden se uležejo na tla in pri preprogi znova lahko vidimo to naravno pasje vedenje, ko naši prijatelji želijo »pripraviti svoje ležišče« pred počitkom.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir: