Zakaj moj pes hodi med mojimi nogami?

Ste že kdaj opazili, da kuža na vsak način želi hoditi (ali vsaj stati) med vašimi nogami? Ko z zvijanjem in vrtenjem med nogami začne moja psička, sva kar pogosto v nevarnosti, da se obe prevrneva na tla. Posebno navdušena je nad motanjem med nogami takrat, ko to najmanj pričakujem (ali sem oblečena tako, da pasje dlake niso prav privlačen modni dodatek). Kot vsi pasjeljubci imam tudi jaz o svoji kosmatinki samo najboljše mnenje in prepričana sem bila, da je hoja med mojimi nogami izraz ljubezni do men. Pa je to res? Kaj hočejo psi v resnici sporočiti s hojo med nogami svojih skrbnikov?

Sproščeni psi se ne menijo za svoj osebni prostor in nimajo nobene težave s tem, da se fizično povsem približajo drugemu psu ali človeku, ki mu zaupajo. Med skrbnikovimi nogami se počuti varno in ljubljeno. Nekateri psički gredo še dlje in se usedejo direktno na človeška stopala. Takrat mu pa res ne moremo pobegniti in zelo verjetno ima kaj takšnega v glavi tudi naš štirinožnih prijatelj.

Po podrobnejšem raziskovanju sem ugotovila, da to ni le izraz naklonjenosti, ampak ima lahko tudi resnejši pomen. Dr. Wailini Sung, strokovnjakinja za pasje vedenje v pasji hoji med nogami vidi predvsem iskanje pozornosti in izogibanje stikom, nekateri psi pa to počnejo tudi zaradi vznemirjenosti ali zaskrbljenosti. Fizični kontakt s skrbnikom jim je takrat v nekakšno tolažbo. Najpogosteje pa po njenem mnenju psi tako iščejo pozornost – in res, le kdo ne bo opazil psa, ki se prekopicuje med človeškimi nogami?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:

www.vetstreet.com