Agresija pri hranjenju

1009

Pasja agresija pri hranjenju je lahko zelo resen problem. Lahko ugrizne človeka ali psa, če pa težave ne rešujete, lahko postane posesiven tudi do drugih stvari. V nadaljevanju članka si preberite, kako lahko prepoznate pasjo agresijo pri hranjenju ter kako jo lahko rešite.

Kaj je agresija pri hranjenju?

Agresija pri hranjenju je pojav, ko se pes obnaša obrambno med hranjenjem, lahko pa je agresiven do živali ali ljudi.

Poznamo tri stopnje agresije do hrane:

  • Blaga: pes renči in lahko kaže svoje zobe
  • Zmerna: pes se zaganja
  • Huda: pes ugrizne drugo žival ali človeka

Kako prepoznati agresijo pri hranjenju?

Medtem ko pes je, njegovo telo otrpne in spusti glavo dol. Uporablja zvoke, da čuva svoj obrok pred drugimi. Lahko se pojavijo tudi drugi telesni znaki in sicer: rep je spuščen, ušesa so obrnjena nazaj, lahko pa se naježi dlaka. Pes lahko kaže le nekaj ali pa tudi vse od zgoraj omenjenih znakov, najbolj očitni pa so renčanje, grizenje in zaganjanje v človeka ali drugo žival.

[members_only]

Kako rešiti težavo?

Najprej se morate vprašati, kakšno je splošno obnašanje vašega psa. Ali je agresiven le med hranjenjem, ali pa tudi med igranjem s svojo najljubšo igračo, morda celo človekom?

Če agresivno obnašanje ni omejeno le na hrano, vaš pes kaže znake splošnega čuvanja. Če je pes karakterno dominanten, morate vi postati dominantni nad njim na pomirjen in vztrajen način. Če pa je vaš pes boječ, mu morate pomagati pridobiti ustrezno samozavest in ga naučiti, da je njegova hrana varna medtem, ko je.

Tehnike, s katerimi spremenite pasje obnašanje

Vztrajnost: če je vaš pes agresiven med hranjenjem zaradi strahu ali tesnobe, morate psa hraniti vsak dan ob isti uri na istem mestu. Psi imajo zelo dobro notranjo uro in z vztrajnostjo se bodo naučili, kdaj je čas za vstajanje, za sprehod ali pa kdaj se lastniki vrnejo domov. Prav tako čutijo, kdaj je čas za hranjenje.

Pes mora delati za hrano: preden sploh začnete psu pripravljati njegov obrok, mu ukažite, naj sede ali leže. Naučite ga tudi, da ne steče takoj k posodi za hrano, ampak tedaj, ko mu vi ukažete. Vedno hranite psa po sprehodu ali telesni aktivnosti in nikdar prej. To zadovolji njegov instinkt po lovu za hrano in ko pride s sprehoda, bo čutil, da je zaslužil to hrano. Med drugim hranjenje pred aktivnostjo lahko tudi povzroči težave z želodcem.

Pri večjih pasmah, predvsem delovnih psih, je priporočljivo, da jim vsaj en obrok servirate v kakšni mentalni igrači (kong, žogice, …), ki psa nauči vztrajnosti.

‘’Osvojite’’ posodo: če vidite, da pes postane agresiven, ko zagleda svojo posodo s hrano, obstajajo tudi drugi načini hranjenja. Lahko ga hranite iz roke, iz svojih rok polagate hrano v posodo, s čimer bo posoda dobila vonj vaše roke in bo pes mirneje jedel iz nje. Lahko tudi mečete priboljške v posodo, medtem ko se pes hrani in s tem se bo naučil, da nima nobenih groženj med hranjenjem. Eden od načinov hranjenja je tudi menjava. Medtem, ko pes je svojo običajno hrano, se mu približajte s priboljški. Cilj menjave je, da pes poseže za vašimi priboljški in medtem zapusti svojo posodo.

Pasja agresija pri hranjenju je lahko zelo resna težava, če se je ne lotite pravočasno. Če sami ne zmorete rešiti te težave, se pogovorite s pasjim trenerjem, ki vam bo dal nekaj dodatnih nasvetov in vam pomagal pri reševanju te težave.

[/members_only]

Doroteja Turković

Viri: