Zakaj je moj pes videti nečesa kriv?

Pogled v pasjih očeh, iz katerega takoj vidimo, da je naš najljubši kosmatinec naredil neumnost? Tak pogled poznamo vsi in pogosto domnevamo, da se naši psi počutijo krive, ker se zavedajo svojega nedovoljenega obnašanja, ko jih zalotimo med izvajanjem vragolij. »Krivi« videz, ki je videti kot obžalovanje in priznanje nepravilnega ravnanja, pa psu pomeni nekaj povsem drugega.

Kako je videti pasja krivda?

Da v pasjih očeh vidimo krivdo, je največkrat krivo nekoliko pritajeno, negotovo gibanje, ki ga povezujemo z občutkom krivde pri človeku (npr.  ko se ljudje sramujemo svojih dejanj in obžalujemo). »Kriv« pes ima lahko bolj široko razprte oči in pogosteje mežika. Prav tako se izogiba očesnemu stiku, spušča svoj pogled, njegove beločnice pa so zelo izrazite. Opazimo lahko tudi ušesa, pritisnjena tesno k glavi, oblizovanje in rep, spuščen med zadnjimi tačkami. Krivda, za katero mislimo, da jo občuti psiček, pa v pasjih možganih sploh ni krivda. Takšno pasje vedenje je namreč najverjetneje reakcija na človeški razburjen ali jezen odziv na prepovedane pasje dejavnosti. Alexandra Horowitz in Julie Hecht sta s sodelavci v svojih študijah ugotovili, da je »kriv videz« bolj verjeten pri psičkih, ki se morajo soočiti z jeznim oz. vznemirjenim skrbnikom. Poudarjata, da sta videz in pasje vedenje neodvisna od dejanske krivde ali nedolžnosti.

Poreden pes – da ali ne?

Horowitzeva je svojo študijo začela s priboljškom, ki so ga postavili pred psa. Skrbnik je psu ukazal, da ga ne sme pojesti in potem zapustil sobo. V nekaterih poskusih so psi med odsotnostjo skrbnika seveda pohrustali priboljšek, drugi pa so ubogali ukaz in nagrado pustili pri miru do ponovnega prihoda skrbnika v prostor, kot so poročali v ScienceDaily.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.vetstreet.com