Zahodnovišavski beli terier

4567

Zahodnovišavski beli terierPrimeren za:
izkušene pasje lastnike
aktivne posameznike
aktivne starejše
družine s starejšimi otroki
mestne prebivalce

Na kratko o zahodnovišavskem belem terierju:
zvest
predan
prijazen
živahen
prilagodljiv
inteligenten
odločen

Posebne zahteve:
To je zelo prilagodljiva pasma, ki lahko biva tako v hiši kot v stanovanju. Znotraj bivališča je precej aktiven. Ker ima tipičen terierski temperament, se ne priporoča za družine z zelo majhnimi otroki ali za prvega psa, z nekaj šolanja in odločnosti pa bo postal idealen ljubljenček in družabnik vsakomur, ki ga očarajo aktivne majhne pasme.

Zgodovina

Zahodnovišavski beli terier, poznan tudi kot višavec ali westie, izvira iz Škotske, njegovo prvotno ime pa je bilo Poltalloch Terrier, kasneje pa tudi Roseneath Terrier.  V 19. stoletju je Škotski vzreditelj pasme cairn terrier v svojem leglu dobil nekaj popolnima belih primerkov cairn terrierjev, le te pa je nadalje vzrejal, sprva pod imenom beli cairn terier, kasneje, leta 1809 pa  pod današnjim imenom West Highland White Terier.
Enako kot cairn terrier je bil tudi westie prvotno vzrejen predvsem za lov na podgane, jazbece, vidre, lisice in druge škodljivce.

Videz

Zahodnovišavski beli terier je majhen, čvrst, odporen, kompakten, igriv in inteligenten pes, ki velja eno izmed bolj priljubljenih pasem.  V višino doseže od 23 do 30 cm in tehta med 6 in 10 kg.
Glava je v sorazmerju s telesom, gledano od spredaj daje okrogel izgled. Gobec je nekoliko krajši in se zoži proti smrčku. Smrček je črne barve, zobje so veliki v sorazmerju s telesom psa in so postavljeni v škarjast ugriz. Oči so mandljaste oblike, globoke in temne barve, nastavljene nekoliko narazen.
Ušesa so pokončna, trikotne oblike in postavljena visoko na glavi. Tace so nekoliko nižje, vendar ne prenizke. Rep je razmeroma kratek, nekje med 12 in 15 cm, močno zasidran, močan in debelejši pri korenu ter ozek na konici. Zanimivo je, da je to ena izmed redkih pasem, kjer so vretenca na korenu repa skoraj enake širine kot vretenca hrbtenice, zaradi česar je izredno močan in omogoča lastniku, da psa potegne za rep, v kolikor bi se zataknil med lovom v podzemnih luknjah, ne da bi ga poškodoval. To pa seveda ne pomeni, da ti psi uživajo v vlečenju za rep.
Dvojna dlaka je ravna, zunanja dlaka je trša in ščetinasta, podlanka pa je mehka in gosta. Barva dlake je lahko izključno bela.

Temperament

Westie je igriv, inteligenten pes, živahen in zelo samozavesten. S primernim pristopom in malo vztrajnosti ga je relativno preprosto trenirati. Običajno se dobro razume z otroki, z drugimi psi in tudi s tujci. Mačke in manjše glodavce bo morda lovil, vendar je mogoče z zgodnjo socializacijo takšno vedenje preprečiti. Ti majhni psi potrebujejo redne dnevne sprehode, uživali pa bodo tudi v aktivnih igrah na prostem (agility, igra z drugimi psi).  Živijo 15 let in več.

Ta robusten, prijazen in živahen pes bo ob zgodnji socializaciji in ustreznem šolanju ter ljubezni lastnika postal odličen družabnik, zvest in predan spremljevalec in tovariš. Pomanjkanje ustreznega vodstva pa seveda lahko vodi tudi v različne vedenjske težave, kot so značilna terierska trmoglavost, grizenje, varovanje hrane, ter razvoj sindroma malega psa.

Zdravje in nega

Dvojna dlaka je relativno nezahtevna za vzdrževanje, redno krtačenje, vsaj dvakrat tedensko, pa zagotavlja odstranjevanje umazanije in preprečuje vozlanje dlake. Kopanje se izvaja po potrebi, z blagim, hipoalergenim šamponom. Trimanje oziroma krajšanje dlake se izvaja približno vsake štiri mesece, dlako okoli ušes in oči pa se krajša po potrebi. Odpadanje dlake je minimalno, zato je lahko pasma primerna tudi za nekatere alergike in astmatike.

Westie je nagnjen k težavam s kožo, boleznim jeter, razvoju kronične kile, težavam s kolki, kalcinaciji kosti in razvoju tretje veke. Pogosta genetsko pogojena zdravstvena težava je tudi gluhost, kakor tudi izpah pogačice in različne oblike alergij. Veliko od naštetih težav se da preprečiti z izbiro psa pri priznanem vzreditelju ter z zgodnjim odkrivanjem pri veterinarju.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com