Weimaranec

4135

WeimaranecPrimeren za:
Aktivne pasje lastnike
Družine s starejšimi otroki

Na kratko o weimarancu:
Poln energije
Zvest
Športen
Inteligenten 

Posebne zahteve:
Izjemno aktiven in športen pes, ki ima veliko željo po delu in sodelovanju z lastnikom.

Zgodovina:

Izvor te pasme ni natančno znan, vendar vemo, da so bili te psi že v začetku devetnajstega stoletja stalnica na dvoru v mestu Weimar v Nemčiji, po katerem so tudi dobili ime. Soroden je mnogim drugim nemškim pointerskim pasmam, njihovi predniki naj bi bili tudi bloodhoundi. Lovci so ga uporabljali pri lovu na medvede, jelene in volkove, danes pa je v lovstvu uporabljan predvsem kot ptičar in tudi kot prinašalec iz vode. Zaradi atletske postave in energične narave so dobri v mnogih športnih disciplinah.

Videz:

Je srednje velik lovski pes zelo mišičastega in skladnega telesa. Idealna plečna višina za samca je od 62 do 67 cm, za samice od 59 do 63 cm, teža pa od 25 do 35 kg. Glava je, še posebej pri samcih, močna, z velikim črnim nosom, dokaj širokim gobcem in jantarnimi očmi. Telo je kompaktno, z ravnim hrbtom, globokim prsnim košem in nizko nastavljenim repom, ki ga med delom postavi v linijo s hrbtom. Gibanje je gladko in energično. Glede na dolžino dlake poznamo dva tipa weimarancev- kratkodlakega in dolgodlakega. Kratkodlaki ima kratko, močno in gosto dlako z malo ali brez podlanke, dolgodlaka varianta pa ima daljšo in svilnato, nekoliko valovito dlako, vendar pa so le-ti zelo redki. Najbolj značilna lastnost weimaranca je njegova čudovita srebrno-modra barva dlake in svetle jantarne ali sive oči. Dovoljene so manjše bele oznake na prsih in tacah. Rjava barva ali rjave oznake niso dovoljene.

Temperament:

Weimaranec je stabilen in vsestransko uporaben lovski pes. Dobro mu leži delo z nosom in delo na sledi ali v vodi. Doma je dober čuvaj, vendar nikoli ne kaže pretirane agresije. Zaradi njegove lovske narave moramo biti previdni pri spoznavanju weimaranca z manjšimi živalmi, kot so mačke, majhni psi in glodalci. Do otrok je prijazen in strpen. Ima atletsko postavo in ogromno željo po gibanju, zato potrebuje zelo veliko aktivnih sprehodov, priporočeno pa je ukvarjanje z različnimi pasjimi športi, kjer sodelujeta vodnik in pes, kot so na primer tek, kolesarjenje ali tek na smučeh s psom. Ta pasma je zelo inteligentna in ima veliko željo po sodelovanju z lastnikom, tako da šolanje ne bo problem, vkolikor uporabljamo metode pozitivne motivacije.

Zdravje in nega:

Kot pri večini velikih pasem moramo biti pozorni na displazijo kolkov in pri mladičih omejevati pretirano grobo igro, tek po stopnicah in podobno gibanje, ki bi lahko vodilo do poškodb. Nekoliko so nagnjeni k tumorjem.
Nega dlake je pri weimarancu precej enostavna, saj je njegovo čudovito kratko dlako potrebno le redko česati, le toliko, da ven spravimo odmrlo dlako, kopati pa ga je treba le ob priložnostih, ko je zelo umazan ali blaten.

Viri: fci.be
dogbreedinfo.com