Vlečni psi, 3. del

Vez človek-pes

Skupna dejavnost poveže psa in njegovega vodnika na različnih področjih. Med njima se zgradi odnos, katerega podlaga je zaupanje. Pes in človek na vleki postaneta ekipa. Odvisna sta drug od drugega. Obe strani nosita določena pričakovanja in odgovornosti.

Z raznimi življenjskimi okoliščinami in s situacijami se odnos poglablja. Stičišče pasjega in človeškega jezika ter neverbalne govorice postane jasnejše in lažje razumljivo.

Odnos, ki se oblikuje med vodnikom in psom, se odraža ne le na vleki, temveč tudi na drugih življenjskih področjih.

Potreba po gibanju

Večina psov, ki so povsem umirjeni in lahko ure poležavajo na kavču, je v trenutku, ko zagledajo oprsnico, za katero vedo, da predstavlja gibanje in dir, takoj pripravljenih za akcijo.

Skupne dejavnosti človeka in psa krepijo zdravje obeh, kar je znano že dolgo. Kadar smo v gibanju, jasneje razmišljamo, krepimo svoj imunski sistem ter se lažje soočamo z nezaželenimi življenjskimi dejavniki.

Dog trekking

Podzvrst vlečnih športov z nižjo intenziteto, primerna tudi za kondicijsko manj pripravljene vodnike psov, je dog trekking, kjer je pes vpet in lahko nosi del opreme. Večji psi brez težav nosijo pasji nahrbtnik in s tem delno razbremenijo svojega lastnika. Psa moramo postopno navaditi na nošnjo in ga ne smemo preveč obremeniti.

Na ta način je psa možno tudi zamotiti, da ostaja blizu človeka, saj odvečno energijo porablja že z nošnjo bremena in ne čuti potrebe po raziskovanju okolice.

Pri dog trekkingu je poleg pasje oprsnice, vlečne vrvi in pasu za vodnika obvezen del opreme tudi določena količina hrane in vode. Organizatorji dog trekkinga lahko zahtevajo tudi kakšno drugo vrsto dodatne opreme (na primer svetilka, spalna vreča …).

Na dog trekkingu lahko hodimo ali tečemo. Na daljše razdalje je hitrost potovanja sorazmerno nižja. Med to dejavnostjo smo v stiku z naravo, deloma gre tudi za preživetje v naravi, ki testira naše psihične in fizične zmogljivosti.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Patrik Zupanič

 

Objavljeno v peti številki revije Kužek