Napotki za striženje vašega kužka

Vse več ljubiteljev in lastnikov psov se odloča za samostojno striženje in nego hišnih ljubljenčkov. Da bi svojega kužka postrigli varno, kakovostno in lepo, smo za vas pripravili nekaj osnovnih napotkov.

Izbira strojčka za striženje

Pravilna izbira strojčka za striženje je poglavitnega pomena. Na tržišču najdemo profesionalne strojčke, ki so kakovostni in varni za uporabo, in cenejše, ki lahko zadostijo potrebam domačega striženja kužka. Glede na moje izkušnje bi priporočal uporabo profesionalnih strojčkov Asculap predvsem tistim, ki se s striženjem psov ukvarjajo profesionalno, medtem ko bi za hišno nego in striženje priporočil cenejšo, a še vedno dovolj kakovostno izbiro strojčkov iz kolekcije Optimum. Obe izbiri sta varni ob pravilni uporabi. Ko izberete strojček, je potrebno izbrati še pravilne nastavke za striženje, ki vam bodo omogočili striženje dlake na določeno dolžino. Nastavki se gibljejo od dolžine enega do šestnajst milimetrov. V večini primerov se za športni, poletni videz uporabijo dolžine med 7 in 16 milimetrov, nikakor pa ne nastavki, krajši od 5 milimetrov (razen za določene pasme). Pri izbiri nastavkov vam priporočam, da se odločite za kovinske in ne plastične nastavke.

Drža strojčka v času striženja

Ne glede na to, za kateri strojček se boste odločili, je za varno delo ter lepo in enakomerno striženje poglavitnega pomena pravilna stoja kužka, drža strojčka in potegi nastavka za striženje skozi dlako.

V času striženja naj kužek stoji na mizi ali kakšni drugi višji nedrseči podlagi. Strojček prižgite na oddaljenosti vsaj 50 centimetrov in počakajte toliko časa, da se kužek pomiri in navadi na zvok. Ko je miren, približajte strojček s strani in ga pogladite s hrbtno stranjo strojčka po hrbtu, da se spozna z vibracijami, ki prihajajo, ter šele nato začnite s striženjem.

V času striženja držimo strojček med palcem in preostalimi prsti tako, kot bi v roki držali veliko pisalo. Zapestje v času striženja prevzame vlogo amortizerjev. Strojček vodimo skozi dlako tako, kot bi želeli z njim risati ali pisati ravne, neprekinjene črte. Vsi potegi naj se medsebojno prekrivajo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Gorazd Čmrlec