Srčna glista

Dirofilaria immitis, imenovana tudi srčna glista, je parazit, ki najpogosteje zajeda psa, ni pa izključena invadiranost mačk, lisic, dihurjev in ljudi.

Okuženo območje pri nas je predvsem Primorje, zato je zelo pomembna preventiva. Ker se bliža poletje in bo veliko kosmatincev »odpotovalo« na slovensko obalo, v Istro ali Dalmacijo s svojimi lastniki, je dobro, da so le-ti informirani o bolezni.

Dirofilarija za prenos potrebuje vmesnega gostitelja – komarja. Z mesta pika komarja parazit potuje po krvnem obtoku v obliki mikrofilarij vse do srca, kjer »živi« v desnem prekatu, največkrat pa v večjih krvnih žilah. Tam se ličnika razvije do odraslega zajedavca, ki izleže nove mikrofilarije. Te potujejo v kri, kjer jih posesa komar in krog je sklenjen. Mikrofilarije  lahko v obtoku vztrajajo dve leti. Od infekcije psa do razvoja odrasle srčne gliste, ki povzroča klinične znake, mine tudi do sedem mesecev.

Odrasle gliste zaradi številčnosti in velikosti (lahko dosežejo velikost do 35 centimetrov) povzročajo razširitev srca in žil ter tudi zamašitve le-teh. Klinične znake bolezni pri manjši invaziji lahko tudi spregledamo, ker niso očitni, pri velikem številu parazitov pa se pojavijo motnje v cirkulaciji, možnost vnetja srčnih zaklopk in nastanka pljučne embolije ter na koncu kongestivna odpoved srca.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Irena Bahovec, dr. vet. med.

 

Objavljeno v peti številki revije Kužek