Videz ni enak vedenju: spoznajte pasji genom

839

videz-ni-enak-vedenju-spoznajte-pasji-genomVsi psi so individualne osebnosti, ne glede na pasmo in pasemske značilnosti. Dva zlata prinašalca sta si na pogled morda res enaka, vendar se lahko njuni osebnosti pomembno razlikujeta. Razlog za to je pasji genom, ki na zunaj malo pokaže in veliko skriva.

PASJI GENOM

Pasji genom sestavlja približno 20,000 genov. Od teh 20,000 genov je 50 genov, ki določajo  telesne pasemske značilnosti psa. Varijacije v zelo majhnem številu teh 50 genov pa določajo obliko pasje glave. Pri pasmah s kratkimi gobčki na primer spremembe glave povzroča le en gen. Poznamo 3 različne oblike pasje lobanje:

  • doclichocephalic

Ta oblika lobanje je značilna za pse, ki so jih vzredili za vohanje in lov. Največji del lobanje zajema nosna votlina, kar pomeni, da imajo dolg gobec. Primer pasme s to obliko glave je škotski ovčar.

  • mesaticephalic

Ta oblika lobanje je najbolj pogosta. Razmerje med čelnim delom lobanje in nosno votlino je približno enako. Primer pasme s to obliko lobanje je beagle.

  • bracycephalic

To je ploska oblika lobanje. Večino lobanje zajema čelni del, gobec pa je kratek. Primer pasme s to obliko glave je mops.

Na zunanji izgled psa torej vpliva manj kot 1% celotnega pasjega genoma. Predstavljajte si, da je pasji genom ledena gora. Ko pogledamo psa, vidimo le vrh ledene gore oziroma 0,25% vseh pasjih genov, pod morsko gladino pa se skriva večina ledene gore oziroma 99,75% vseh genov. 50 genov, ki določajo videz psa je neodvisnih od preostanka genov, ki določajo razvoj in delovanje pasjih možganov, zato zunanji izgled psa ne more natančno napovedati vedenja.

Ker na vedenje psov vpliva mnogo dejavnikov, so vedenjske lastnosti pasme sicer možne, niso pa zagotovljene. Na vedenje psa poleg genetskih predispozicij vpliva tudi prehrana, okolje, zdravstveno stanje, socializacija, trening in način vzreje.

RAZLIKE MED PASEMSKIMI PSI IN MEŠANCI

Pasemski psi izhajajo iz zaprte genetske skupine, mešanci pa iz mešanih genetskih skupin. Če pes ni 100% pasemski, lahko na zunaj izgleda kot predstavnik določene pasme, vendar se od pasemskih psov genetsko razlikuje. Ljudje radi na podlagi videza ugibamo kdo so predniki našega mešančka, vendar je takšno ugotavljanje nenatančno in popolnoma nesmiselno saj na izgled psa vpliva le 0,25% celotnega genoma, kar pomeni da 99,75% vseh “dokazov” o prednikih ne vidimo.

Tudi, če posvojimo mladička dveh različnih pasemskih psov, ne moremo napovedati pričakovanega vedenja na podlagi poznavanja pasme staršev, saj mladič ne pripada nobeni od teh pasem. Da bi pripadal eni ali drugi pasmi mu manjka 50% genoma te pasme in mi ne vemo katerih 50%.

Prav tako nam pri razumevanju vedenja našega mešančka ne pomaga DNK testiranje s pomočjo katerega lahko izvemo kdo so predniki našega psa, saj:

  • na vedenje vseh psov, tako pasemskih kot mešancev, vpliva veliko število zunanjih dejavnikov,
  • ko je pes mešanec vsaj dveh pasem, ni več pripadnik nobene pasme. Vsi mešanci, tudi mešanci iz istega legla, imajo popolnoma unikaten genom,
  • ne vemo na katere telesne dele psa in značilnosti njegovega vedenja vpliva genom katere pasme.

Torej, če pošljete DNK svojega mešančka na analizo in vam ta pokaže, da je vaš pes 12,5% irski seter, katerih 12,5% je to? Njegova ušesa, prebavni sistem ali lovski nagon? Tega ne moremo vedeti.

Vsi psi so individualne osebnosti, ne glede na to ali so pasemski ali mešanci. Njihovega vedenja ne moremo predvideti na podlagi zunanjega videza, pasme ali DNK testiranja. Pri pasemskih psih lahko sklepamo, da bo pes imel določene pasemske značilnosti, vendar le-te niso zagotovljene. Zato preden posvojite psa ne pozabite na njegovo individualnost in si, če je le mogoče, vzemite čas, da spoznate njegovo osebnost.

Nina Bartol

Vir: www.animalfarmfoundation.org