VIDEO: Osem zvokov, ki jih psi obožujejo

1951

Ste morda kot lastniki opazili, da nekateri zvoki bolj pritegnejo pozornost vašega psa kot drugi, pri določenih psi celo nagnejo glavo v eno stran. Točno ti zvoki, ki sprožijo takšen odziv, so kužkom najljubši zvoki in le te vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Pisk piskajoče igrače

Pisk piskajoče igrače pri večini psih pritegne pozornost vašega pasjega kosmatinca. Pozornost pokaže s pozornim pogledom v smeri, od koder prihaja zvok. Velikokrat pa tudi nagiba glavo ob poslušanju le tega.

Hišni zvonec

Hišni zvonec je prav tako zvok, ki pritegne kužkovo pozornost, saj zanj ta zvok napoveduje gosta v hiši oziroma stanovanju. Zvok hišnega zvonca pa ga obenem navdušuje in razveseljuje, saj prihaja nova oseba ali že njemu poznana oseba na obisk, kar pa zanj pomeni novo dogodivščino.

Tuljenje

Tuljenje je prav tako zvok, ki pritegne pozornost psov. Vzrok za to pa so v tem primeru njihove divje korenine, volkovi. Volkovi tuljenje uporabljajo kot način komunikacije med seboj. S tuljenjem se iščejo med seboj, en drugega opozarjajo na nevarnosti in ostale pomembne stvari. Ker pa so volkovi daljni predniki psov, pa se le ti na zvoke tuljenja odzovejo, nekateri celo začnejo tuliti nazaj.

Dojenčkov smeh

Dojenčkov smeh je prav tako zvok, na katerega se kužki odzovejo s pozornostjo, sploh v primeru, če slišijo smeh njim znanega dojenčka.

Žvižganje

Pri mnogih psih je tudi žvižganje zvok, ki ga obožujejo psi, saj je le to povezano z igro, igranjem zunaj in klicem lastnika. Nanj se odzovejo s pozornostjo, prihodom do lastnika in v nekaterih primerih celo z nagibom glave levo in desno.

Oglašanje ostalih živali

Mnogi od kužkov se odzovejo tudi na oglašanje drugih živali, kot so za primer mijavkanje mačke, oglašanje race ali mukanje krave. Zvoki, ki pritegnejo pozornost psu, pa so pri vsakem kužku drugačni. Nekateri kužki se odzovejo na mačje mijavkanje, spet drugi na le to niti ne trznejo.

Za podroben vpogled, kateri so tisti zvoki, ki jih obožujejo naši pasji kosmatinci, pa si oglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf