VIDEO: Moški je rešil na stotine psov

8610

video-moski-je-resil-na-stotine-psovŽivljenje pouličnih psov v Srbiji je trdo. Mnogi od nas, ki smo potovali po državah bivše Jugoslavije, smo jih videli. Sama se spominjam psov ob avtocesti, ki je vodila do Beograda. Več kilometrov v eno in v drugo smer ni bilo mesta ali žive duše, le kupi smeti in psi, ki so v njih iskali hrano. Ta prizor me spremlja še danes in je eden izmed razlogov, da ne bom nikoli v življenju kupila psa – le posvojila.

Kljub temu, da država za svoje živali ne poskrbi, pa se najdejo dobri ljudje, ki tem ubogim psom pomagajo. Eden izmed njih je Saša Pejčić, ki ni več zdržal nemočnega opazovanja trpinčenih in osamljenih psov, ki jim je usoda namenila le dve možnosti – življenje na ulici ali smrt z evtanazijo.

Rešil je toliko psov kot so mu omogočale finančne zmožnosti in kmalu je pričel voditi zavetišče za več sto psov. Psom nudi varno zavetje v starih konjskih hlevih, ki jih je prevzel pred nekaj leti, zdravstveno oskrbo, hrano in mehke postelje. Vsi psi v zavetišču so kastrirani ali sterilizirani, za pse, ki ne morejo hoditi pa priskrbi celo vozičke.

Zavetišče s svojimi 450 varovanci je popolnoma odvisno od donacij. Hvaležni so za prav vsak prispevek, vendar bi težko shajali brez podpore ameriške organizacije The Harmony Found, ki pomaga majhnim zavetiščem za živali po celem svetu.

Brez Pejčića bi bili ti psi brez doma, brez hrane in brez prihodnosti. Tako pa je zanje v svojem zavetišču ustvaril majhna pasja nebesa. Mnoge pse posvojijo dobri in ljubeči skrbniki iz celega sveta, drugi pa bodo svoje življenje preživeli v zavetišču. Še sreča, da so v zavetišču, ki je najverjetneje edino na svetu, kjer se lahko kužki cele dneve prosto sprehajajo in igrajo.

Oglejte si kako 450 kužkov teka in se igra skupaj:

Če želite pomagati z donacijo, lahko to naredite na harmonyfund.org.

 

Nina Bartol

 

Vir: thedodo.com