Naravna pasja prva pomoč

3475

naravna-pasja-prva-pomocAktivnemu kužku se lahko zgodi marsikaj. Med pustolovskim raziskovanjem gostega podrastja se lahko opraska, v nepričakovanem srečanju z drugim psom ali mačko pride do ugriza, ali pa po nesreči stopi na oster drobec stekla ali železa. Kot vesten pasji skrbnik moramo biti na take nepredvidljive dogodke dobro pripravljeni in znati našega kosmatinca kar najbolje oskrbeti. Čeprav so na trgu naprodaj številni predpripravljeni kompleti prve pomoči za pse, pa lahko komplet prve pomoči enostavno sestavimo tudi kar sami, uporabimo pa lahko mnogo naravnih in cenovno dostopnih sestavin, ki jih najdemo kar v naši kuhinji!

Seveda moramo komplet prve pomoči za začetek opremiti z nekaterimi osnovnimi pripomočki, kot so pinceta, škarje, vata, povoji, lepilni trak in podobno. Prav tako moramo najti dovolj veliko plastično posodo, v katero bomo naše pripomočke spravili – pomembno je, da se dobro zapira in da je vodotesna. Nato pa lahko začnemo zbirati naše naravne zdravilne sestavine!

[members_only]

Ognjič

Pomembna zdravilna rastlina je vrtni ognjič z znanstvenim imenom Calendula officinalis. Velika verjetnost je, da smo kremo ali mazilo, ki vsebuje ognjič, že kdaj sami uporabili, prav tako pa dobro vpliva tudi na zdravje našega psa. Ohlajen ognjičev čaj je izvrsten za spiranje ran, ognjičevo mazilo pa pospeši njihovo celjenje. Nanesemo ga lahko tudi na srbeča območja, da preprečimo nastanek akutnega vlažnega dermatitisa oz. tako imenovanih »hot spotov«, pomirjujoče in zdravilno pa deluje tudi ob pikih insektov.

Kamilica

Najbrž ni presenečenje, da je tudi kamilica za pse izredno uporabna rastlina. Z ohlajenim kamiličnim čajem lahko spiramo kožo, ki je razdražena zaradi pikov žuželk, vneta ali ob pojavu alergij. Prav tako lahko ohlajeno raztopino na koščku vate nanesemo na dlesni mladička, ki mu nelagodje povzročajo rastoči zobki. Kamilica pa je znana tudi po svojih pomirjujočih lastnostih.

Arnika

Še ena rastlina s podobnimi protivnetnimi lastnostmi je arnika, ki prav tako deluje protibolečinsko, pomaga pa tudi pri udarcih in modricah.

Čajevec

Eterično olje čajevca ima protivnetne in antibakterijske lastnosti, dobro pa zatira tudi glivične infekcije na koži. Olje čajevca uporabljamo samo zunanje in pazimo, da ga pes ne zaužije.

Sivka

Tudi eterično olje sivke je priročno, saj učinkovito očisti rane, vonj pa na psa hkrati deluje pomirjujoče. Vedno pa moramo upoštevati, da je potrebno vsa eterična olja pred uporabo redčiti z vodo, saj se nerazredčenih nikakor ne sme nanašati neposredno na kožo!

Aloe vera

Naravni gel rastline aloe vera je izvrsten za hlajenje opeklin, pomaga pa tudi pri njihovem celjenju. Z manjšo količino gela lahko našemu psu namažemo suh in razdražen smrček in ga tako navlažimo. Aloe vera je vsestransko uporabna rastlina, ki za vzdrževanje ni zelo zahtevna. Vsaj ena rastlina aloe vera je vsekakor dobrodošla v našem domu, saj lahko kadarkoli odlomimo njen mesnat list in s svežim gelom neposredno iz lista namažemo prizadeto mesto na koži.

Vodikov peroksid

V prvi pomoči moramo imeti tudi vodikov peroksid, ki ga uporabimo za induciranje bruhanja pri našem psu, v primeru, da je pojedel večje količine škodljivih ali strupenih snovi. Seveda to storimo le v primeru, da nam tako svetuje veterinar. Ta spojina pa je tudi ena najboljših za razkuževanje ran.

Prav tako kot za fizično zdravje našega psa je potrebno poskrbeti tudi za njegovo psihično dobro počutje, zato je priporočljivo, da imamo v škatli s prvo pomočjo vedno pri roki tudi naravni pripravek za pomiritev psa v primeru hude duševne stiske, kot so ognjemeti, nevihte ali pa daljše potovanje z avtom ali letalom. Že vnaprej pripravljene naravne pripomočke za pomiritev psa dobimo v specializiranih trgovinah z opremo za male živali in pri veterinarju.

Poleg vseh teh pripomočkov in zdravil pa mora prva pomoč vsebovati tudi številko našega veterinarja in aktualno kopijo potnega lista našega psa, ki vsebuje vsa dosedanja cepljenja. Seveda pa pomeni prva pomoč, razen pri manjših praskah in poškodbah, le začasen ukrep, dokler pes ne dobi veterinarske pomoči.

[/members_only]

Osnove prve pomoči za pse, ki bi jih moral poznati vsak skrbnik najdete v naši praktični strokovni zloženki!

kuzek_narocite

Andreja Fegeš

 

Objavljeno v osemindvajseti številki revije Kužek