Hrvaški ovčar

5600

hrvaski-ovčar-zivotinje.rsPrimeren za:

Izkušene lastnike psov
Zelo aktivne vodnike

Na kratko o hrvaškem ovčarju:

Glasen
Živahen
Deloven
Inteligenten

Posebne zahteve:

Hrvaški ovčar je stara pasma ovčarskega psa iz sosednje Hrvaške in ima izjemno voljo in delovno vnemo, ki jo moramo pravilno usmeriti.

Zgodovina

Hrvaški ovčar je kot pasma omenjen že leta 1374, takrat naj bi ga imigranti zanesli na območje današnje Hrvaške. Z ozirom na te zapise, se pasma od takrat do danes ni veliko spremenila, izgled pasme pa je narekovala selekcija sposobnosti pašnje. Ves čas obstoja pasme so ga uporabljali za ovčarskega psa. Leta 1935 je prof. Stjepan Romić začel sistematsko vzrejo hrvaškega ovčarja, leta 1949 pa so se prvič predstavili na pasji razstavi v Zagrebu.

Videz

Je srednje velik pes, na videz nekoliko podoben špicom ter lisičjo glavo in značilnim črnim kodrastim kožuhom. Doseže do 50 cm plečne višine in do 20 kg. Glava je klinasto oblikovana, linije lobanje in gobca so paralelne. Nos je popolnoma črn, prav tako so črne tesno prilegajoče se ustnice. Zaželjen je škarjast ugriz s popolnim zobovjem, vendar je dovoljen tudi kleščast ugriz. Oči so srednje velike in ovalne oblike, temno rjave do črne barve in izražajo inteligenco in živahnost. Ušesa so trikotne oblike, z rahlo zaobljenimi konicami, nošena so lahko vzravnano ali napol vzravnano, asimetrija ušes ni dovoljena. Vrat je mišičast in ravnih linij, okrasi ga griva iz košate dlake, ki je še posebej izražena pri samcih. Telo je močno in harmonično grajeno, vendar ostaja elegantno, v dolžino le rahlo daljše od plečne višine. Hrbet je raven in čvrst in se nadaljuje z repom, ki je visoko nastavljen in se proti konici oža. Je bogato odlakan, nekateri pa se lahko celo rodijo z naravnim krajšim repom ali brez repa. Noge so močne in proporcionalne telesu, dobro omišičene, vendar ne grobe. V gibanju ima dober odriv in lahkotno ter neutrudno pokriva velike razdalje. Dlaka je dolga do 14 cm, gosta s podlanko in valovita ali kodrasta. Krajša je na glavi in sprednjih delih okončin, daljša pa na ovratniku. Barva je črna, dovoljenih je nekaj belih dlak, ter majhna bela oznaka na prsih.

Temperament

Je čuječ in agilen pes. Ima izjemno voljo do dela ter ogromno energije, zato ga je potrebno zaposliti. V nasprotnem primeru mu lahko postane dolgčas in si bo našel svojo zabavo, ki nam prav nič ne bo všeč. Zaradi svoje zgodovine ima veliko željo po pašnji in bo pasel vse od ovc, rac in kokoši, ob pomanjkanju le-teh pa tudi ljudi in avtomobile. Je nezaupljiv do tujcev in je tako dober čuvaj. Značilno za to pasmo je, da je zelo vokalna, če pes ni pravilno vzgojen lahko postane bevskajoč in zahteven. Ob pravilni vzgoji in socializaciji se dobro razume tudi z drugimi psi in je odličen družabnik aktivnim lastnikom. Je inteligenten in rad ustreže vodniku, zato je šolanje s pomočjo pozitivne motivacije nezahtevno in zabavno.

Zdravje in nega

Hrvaški ovčar je navadno zelo zdrav in dolgoživ pes brez pogostih genetskih bolezni.
Tudi za nego ni zelo zahteven, saj potrebuje le občasno krtačenje, da se znebimo odmrlih dlak.

 

Vira: fci.be in
dogbreedinfo.com
Foto: životinje.rs