VIDEO: Kako psičku umijemo zobe?

1975

Čeprav mnogi kužki niso prav nič navdušeni nad ščetkanjem zob in se poslužujejo trmastega tiščanja gobčka skupaj, je ustna higiena zelo pomembna, zato v vam v sledečem videoposnetku želimo pokazati nekatere pravilne tehnike za ščetkanje zob psa in kako strokovnjaki pse pripravijo do tega, da sprejmejo tudi umivanje zob. V videu je strokovno pojasnjeno tudi, kako pogosto moramo psu umiti zobe in kakšne so še druge možnosti za domačo nego, da bodo zobje vašega kužka kar seda zdravi in močni.

Kot so zobje pomembni za človeka, so zelo pomembni tudi za naše štirinožne prijatelje. Pes svoje zobovje uporablja pri hranjenju, med igro, tudi pri obrambi ipd. Zelo pomembno je torej, da so pasji zobje zdravi, saj se v nasprotnem primeru lahko soočimo s pasjim nelagodjem, bolečino in celo hujšimi zdravstvenimi težavami. Čeprav so mnenja strokovnjakov deljena, večina priporoča, da s pasjo ustno higieno začnemo, ko mladiček prične nadomeščati mlečne zobe. Če se za nego odločimo že prej, pa seveda ne bo nič narobe. Kot dojenčkom prija masaža dlesni, tudi pasjemu mladičku med rastjo zob masaža zelo pomaga in prija, saj so dlesni takrat nabrekle in boleče. Masažo postopoma nadgrajujemo z zobno kremo, namenjeno negi pasjih zob (ne pozabimo, da človeška zobna krema za kosmatince ni primerna). Sledi uporaba zobne krtačke, kjer je umivanje zob priporočljivo vsaj dvakrat tedensko (najbolje pa je kar vsak dan). Negi zob so namenjeni tudi posebni pripomočki in prigrizki, vendar pa pri učinkovitosti krtačka še vedno zmaga.

Ustna higiena in zdravi zobje so za psa izredno pomembni, saj se tako lahko izognemo številnim tegobam in boleznim. Če pa svojega kosmatinca še primerno hranimo, bo zobna gniloba zelo redka. Pri psih se pogosteje pojavljajo razna vnetja dlesni, nabiranje zobnega kamna in zobne obloge.

Maša Pirnat