VIDEO: 5 korakov, kako pomiriti kužka

Kuža, ki je poln energije, svojo energijo daje od sebe na različne načine, lahko tudi v obliki neprimernega vedenja, kot je hiperaktivnost, nervoza ali celo anksioznost. Razumevanje in pravilno odzivanje na ta vedenja bo pomagalo vam in vašemu pasjemu nadobudnežu k boljšemu počutju. Če si želite vzgojiti psa v pozitivnega, mirnega in ljubečega ljubljenčka, si preberite prispevek in oglejte spodnji video posnetek.

Nivo energije psov

Dejstvo je, da imajo mlajši psi, sploh pasji mladički, veliko več energije kot starejši. Obdobje odraščanja pasjega mladička je izredno pomembno, saj se v tem obdobju učijo socializacije in hkrati sobivanja z drugimi ljudmi ter živalmi. V tem obdobju si želijo raziskovati prav vse, zato torej tudi ni nič nenavadnega, da si kuža želi igre, hoje in grize prav vse, kar mu pride pod gobček. Stvari ne grizejo iz destruktivnega razloga, ampak zaradi tega, ker so trenutno še v fazi učenja. Seveda pa moramo kot lastniki razumeti, da je to obdobje, skozi katero gre vsak pasji mladiček. Sčasoma, ko bo prešel v fazo odraslega psa, bo imel manj energije in bo njegovo vedenje veliko bolj uravnovešeno. Seveda pa se energijski nivo odraslih psov razlikuje od pasme do pasme. Belgijski ovčar ima kot odrasel kuža veliko več energije in je bolj aktiven kot recimo mops. Na energetski nivo vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so gibanje, igranje in treniranje. Seveda se moramo kot lastniki zavedati, da ima vsak kuža svoj značaj, ki ima prav tako velik vpliv na nivo energije.

Trening in učenje ukazov

Učenje osnovnih ukazov, kot so sedi, prostor, stoj, nam lahko močno olajša situacijo, ko je kuža hiperaktiven. S treningom se kuža lažje umiri, vendar je pa ob tem pomembno, da  te ukaze tudi sam kuža pozna. Ukaze bo prepoznal in vedel ter posledično lahko izvedel le z vajo in treningom. Le te lahko naučimo kužka v pasji šoli ali/in ga treniramo doma. V vsakem primeru sta učenje in trening ključnega pomena za dobro vzgojenega mladega kužka. Primeren čas za učenje je seveda, ko ni hiperaktiven. Seveda pa naj bosta učenje in trening spodbujena na pozitiven način. Najbolj uspešna motivacija so priboljški, lahko pa uporabite tudi njihovo najljubšo igračo. Seveda pa je potrebno opozoriti, da svojega pasjega kosmatinca ne kaznujete, saj s tem ustvarjate slab vedenjski vzorec in nezaželeno vedenje psa.

Dnevno sprehajanje in aktivnosti

Dnevno sprehajanje ali različne dnevne aktivnosti poskrbijo, da pes svojo energijo daje v raziskovanje, gibanje in socializiranje z ostalimi kužki ter drugimi ljudmi. Trije dnevni sprehodi so priporočeni, dva krajša sprehoda, dolga okvirno 15 minut, in en daljši sprehod, dolg od 40 do 60 minut. Seveda je dolžina sprehodov odvisna od vremenskih razmer pa vse do pasme psa. Nekatere pasme potrebujejo veliko gibanja spet druge ne. Za primer nemški ovčar potrebuje veliko več gibanja kot denimo mops.

Igranje s psom

Igra je prav tako ključnega pomena za ustvarjanje njegovega mirnega vedenja. Seveda je tukaj pomembno, da dobro opazujemo svojega psa in igre, ki so njemu pri srcu. Lahko je to metanje žoge, tek, agility igre in podobne različice. Izogibajte pa se iger, ki bodo vašega kosmatinca naredile preveč navdušenega, nervoznega ali obsesivnega. Včasih kuža, poln energije, potrebuje samo dober trening z igro za sproščanje odvečne energije. Prav tako je priporočljivo tudi, da spodbujamo igranje z drugimi psi, v kolikor lastniki dovolijo in so kužki seveda primerno socializirani ter cepljeni.

Miselne igrače

Obstajajo določene igrače, ki kužke mentalno zaposlijo. Te igrače pomagajo kužkom, da postanejo veliko bolj mirni in svojo energijo usmerijo v igrače. Te igrače so sploh primerne za mlade psičke, ampak jih z veseljem uporabljajo tudi nekateri starejši kužki. Večina igrač je narejena na podlagi iskanja priboljškov, dober primer tega je klasični kong.

Povezanost s psom

Najpomembnejši nasvet je ustvarjanje tesne povezanosti s psom. S tem vam kuža zaupa in vi njemu. Dober odnos s psom bo poskrbel, da bokuža ob vas miren. Povezanost s psom vzpostavimoz božanjem in masažo telesa. Prav tako je ključno, da s svojim kužkom govorimo z mirnim in ljubečim tonom, saj vaše mirno vedenje velikokrat posnema vaš kuža. S kričanjem in grobim tonom govorjenja pa boste v psu sprožili stres, kar bo negativno vplivalo na njegovo vedenje.

Vesna Kropf