So psi lahko levičarji in desničarji?

Če preživite vsaj nekaj časa s svojim kosmatincem, potem veste, da so lahko v določenih pogledih zelo podobni nam. Včasih je že prav smešno, koliko enakih lastnosti si delimo z drugimi živalmi. Prav tako kot mi, živali čutijo veselje, se navežejo na druge in tudi njih je kdaj strah. Predvsem domače živali pa nas dostikrat tudi posnemajo, zato ni nič nenavadnega, da prevzamejo določene odzive od nas. Seveda pa je tudi pri živalih tako, da imajo vse svojo unikatno osebnost in lastnosti, ki jo delajo posebno. Ste se kdaj vprašali, če je med njimi tudi ta, da so psi lahko levičarji ali desničarji?

Morda vas bo presenetilo, a psi so lahko, kakor ljudje, levičarji ali desničarji. Pasji možgani so precej podobno organizirani, kakor človeški, zato imajo tudi oni dominantno stran v telesu.

DOMINANTNA STRAN

Katero roko uporabljamo kot dominantno, je odvisno od tega, katera je dominantna hemisfera v možganih. Leva stran možganov upravlja desno stran telesa in obratno. Morda vas bo presenetilo, a psi so lahko, kakor ljudje, levičarji ali desničarji. Pasji možgani so precej podobno organizirani, kakor človeški, zato imajo tudi oni dominantno stran v telesu. Čeprav je pri ljudeh levičarjev približno 10 %, pri psih ni take razlike; levičarjev in desničarjev je približno enako. Lahko pa se zgodi tudi, da nimajo dominantne tace. V temu primeru pravimo, da je pes „ambilateralen“. V letu 2013 so v Avstraliji opravili raziskavo, kjer je bilo 34 % psov levičarjev, 29 % psov desničarjev in 37 % psov ambilateralnih.

KAKO UGOTOVIMO, ČE JE PES LEVIČAR ALI DESNIČAR?

Za ugotavljanje lastnosti psov so ključne kvalitetne znanstvene raziskave. Skozi leta so se strokovnjaki domislili že več različnih načinov, s katerimi lahko odkrijemo dominantno stran pri psih. Ena izmed enostavnih metod, ki jo lahko preizkusite tudi doma, je „test prvega koraka“. Pes je v sedečem položaju in ko vstane in začne hoditi, bo prvi korak začel z dominantno taco. Druga metoda, ki jo prav tako brez problema lahko preizkusite sami, je „kong test“. Psu v „kong igračo“ skrijte priboljške. Ko bo kosmatinec želel dobiti priboljške, si bo ob tem pomagal s taco. Tisto taco, ki večkrat uporabi, ta je dominantna.

Ker pa psi ne znajo govoriti, si vse lahko razlagamo zgolj na podlagi opazovanja. Strokovnjaki se še vedno sprašujejo, če imajo psi dominantno taco za vse aktivnosti ali pa je to bolj pogojeno z aktivnostjo samo. Ena od raziskav je namigovala na to, da bi psi lahko pretežno uporabljali eno taco za različne naloge, drugo pa za hojo oziroma „prvi korak“.

ALI JE POMEMBNO, ČE JE PES LEVIČAR ALI DESNIČAR?

Roko na srce, to načeloma na psa ne vpliva. Nekatere raziskave so sicer kazale na to, da naj bi denimo pri psih, ki jih urijo za pse vodnike, bili desničarji uspešnejši kakor levičarji. Druga raziskava je namigovala tudi, da je pri ambilateralnih psih manj agresivnega vedenja, pri levičarjih pa največ. So pa to zaenkrat zgolj ugibanja in v splošnem naj ne bi bilo bistvenih razlik med levičarji in desničarji. Kako se bo pes obnašal, je najbolj odvisno od vaše vzgoje in okolja, v katerem je odraščal. Ne glede na to, ali je pes levičar, desničar ali ambilateralen, je najpomembnejše, da mu posvečate svoj čas, ste dosledni, potrpežljivi, uporabljate pozitivno motivacijo ter ga seveda imate brezpogojno radi.

Veronika Sivka

VIRI:
https://www.rd.com
https://www.akc.org
https://www.mentalfloss.com