Veterinarska magnetnoresonančna diagnostika (MR)

S prispevkom želimo lastnikom psov in mačk predstaviti uporabne možnosti, zdaj tudi v Sloveniji uveljavljene diagnostične metode, ki jo opravljamo na naši kiniki za male živali. MR je neinvazivna, po do zdaj znanih podatkih zdravju živali popolnoma neškodljiva diagnostična tehnika, ki se uporablja predvsem za prikaz bolezenskih procesov v glavi, hrbtenici in sklepih.

Glede na izjemen napredek v spoznavanju degenerativnih, presnovnih, razvojnih, vnetnih, rakavih in žilnih bolezni ter poškodb živčnega sistema s pomočjo MR diagnostike smo se v sestavku omejili predvsem na predstavitev uporabnih prednosti in poteka te za žival neboleče preiskave.

Kako deluje?

Slikanje z magnetno resonanco je zahtevna medicinska metoda, za katero sta ameriški kemik Lauterbur in angleški fizik Mansfield po tridesetih letih raziskovalnega dela leta 2003 prejela Nobelovo nagrado za medicino.

Pri tej metodi izkoriščamo dejstvo, da se atomska jedra v magnetnem polju obnašajo podobno kot magnetna igla v kompasu. Kot se magnetna igla v magnetnem polju postavi v smer polja (v zemeljskem magnetnem polju se postavi v smeri sever-jug), se tudi osi vrtečih se atomskih jeder v zelo močnem magnetnem polju uredijo vzporedno. Pojav imenujemo jedrska magnetna resonanca. V MR diagnostiki se spremlja izključno obnašanje jeder vodikovih atomov, ki jih je v telesu največ. Z radiofrekventnim pulzom osi kroženja atomskih jeder odklonimo, ko pa ga izključimo, se osi spet uredijo vzporedno z magnetnim poljem. Jedra atomov v različnih tkivih se zaradi različnih pulznih zaporedij (sekvenc) različno hitro relaksirajo. Od vrste sekvence je odvisno, kakšno vrsto signala bomo dobili iz tkiva.

Občutljivi instrumenti v MR aparatu izmerijo inducirano napetost vrtečih se jeder vodika in njihove relaksacijske čase. Računalnik spremeni električne impulze v piksle in jih prikaže na ekranu. Različna tkiva torej ustvarjajo različno intenziteto – sivino slike. V MR diagnostiki govorimo o hiperintenziteti (bolj svetla slika) in hipointenziteti (bolj temna slika).

 Slika: Primer prerezov preiskovanega dela telesa

 

O MR aparatu

Že ime naprave Vet-MR pove, da je naprava s svojo obliko in z vgrajeno programsko opremo prilagojena prav veterinarski uporabi. Predhodne meritve magnetizma okolja, vgradnjo in kalibracijo je izvedla proizvajalka naprave podjetja Esaote v sodelovanju z ljubljanskim podjetjem Septum. Naprava omogoča slikanje v nizkem magnetnem polju (0,2 Tesla). Nameščena je v faradejevi kletki v kletnih prostorih klinike, kjer je najmanj izpostavljena zunanjim elektromagnetnim silam.

Slika: Odprta cev MR naprave omogoča enostavno namestitev živali

Potek preiskave

Pred vsakim MR pregledom opravimo klinični pregled živali. Sledi natančen nevrološki pregled, s katerim lokaliziramo bolezensko spremembo ali poškodbo živčevja ter določimo mesto na telesu živali, ki ga bomo preiskali. Prizadeto področje slikamo z rentgenom. Po potrebi opravimo laboratorijske preglede krvi in urina, saj za MR slikanje porabimo dobro uro časa, med katerim mora biti žival v inhalacijski narkozi.

Žival uvedemo v splošno anestezijo in jo priključimo na aparat za inhalacijsko narkozo, ki se nahaja zunaj kletke, ki obdaja magnet. Narkoza je potrebna, da se žival med skeniranjem ne bi premikala. Telo živali na premični mizi s pomočjo različnih podlog, trakov in uteži namestimo popolnoma simetrično v tuljavo (angl. coil) in ga potisnemo v magnetno polje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

mag. Izidor Trstenjak, dr. vet. med.

 

Objavljeno v peti številki revije Kužek