Klopi prenašajo bolezni, tudi na pse (2. del)

Foto: Eva KrizmaničBorelioza pri psih

Lymska borelioza je posledica okužbe z bakterijo Borrelia burgdorferi. Prenašalec je klop Ixodes ricinus.

Čas od okužbe do izbruha bolezni je težko določljiv, lahko pa traja več mesecev. Tudi pri psih se pojavljata akutna in kronična borelioza. Bolezen najpogosteje prizadene sklepe; opažamo oteklino sklepov, šepanje, slabo počutje in povišano telesno temperaturo. Lahko se pojavi tudi vnetje srčne mišice, hudo obolenje ledvic ali prizadetost živčnega sistema. Znaki so lahko precej različni in so včasih povsem neznačilni.

Diagnoza temelji na kliničnih znakih in prisotnosti protiteles. Prisotnost protiteles lahko označuje samo izpostavljenost bolezni in ne nujno bolezni, zato ni vedno zanesljiv znak. Samega povzročitelja v telesu zelo težko dokažemo, saj se »skrije« v težko dostopne dele, predvsem v sklepe, srčno mišico …, ter tam vztraja vse življenje in občasno povzroča različne klinične znake. Zaradi težavnosti diagnosticiranja borelioze se najpogosteje uporablja diagnostično zdravljenje z antibiotiki.

Za prenos bolezni je običajno potrebno, da se klop hrani na psu več kot 24 ur. Proti boreliozi je za pse na voljo tudi cepljenje.

Anaplazmoza (znana tudi kot granulocitna erlihioza)

Anaplasma phagocytophilum povzroča granulocitno anaplazmozo pri psih. Povzročitelj napada nevtrofilce. Prenaša ga klop Ixodes ricinus, ki prenaša tudi borelije, in sočasne okužbe klopa z obema bakterijama niso prav nič neobičajnega. Najkrajši čas hranjenja klopa, ki je potreben za okužbo, je 36 do 48 ur.

Teden ali dva po okužbi se pojavijo klinični znaki, ki so lahko zelo različni in podobni znakom drugih bolezni, predvsem borelioze, pa tudi monocitne erlihioze. Bolezen lahko poteka zelo akutno, lahko pa skoraj brez znakov. Psi so otožni, oslabeli, imajo povišano telesno temperaturo ter so neješči, se ne gibljejo radi, imajo kratko sapo in šepajo. Lahko so povečane bezgavke, vranica in jetra. Včasih se pojavijo tudi epileptični napadi, lahko bruhajo, imajo drisko ali znake obolenja dihal. Če se pes v tej fazi bolezni ne znebi povzročitelja, se lahko v naslednji pojavijo hujšanje, povišana temperatura, nevrološki znaki in krvavitve.

Veterinarji ugotovijo zmanjšano število trombocitov, manjše ali pa povečano število limfocitov, psi so običajno tudi anemični. Če so psi hkrati okuženi z boreliozo in anaplazmozo, je bolezen lahko resnejša.

Bolezen zdravimo, če je pes serološko pozitiven (če so prisotna protitelesa) in ima tudi klinične znake. Pes najpogosteje dobiva antibiotike mesec dni.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Stopar, dr. vet. med.

 

Objavljeno v peti številki revije Kužek