Zajedavci: klopi in bolhe

1140

Ni nujno, da so takoj opazni.

Prihaja poletni čas in z njim tudi neprijetnosti za naše male hišne ljubljenčke. Seveda govorimo o klopih in bolhah.

Klopi so nevarni zajedavci, ki prenašajo povzročitelje bolezni, kot so borelioza, erlihioza, babezioza. Klopne bolezni so hude, njihovo zdravljenje pa težko in dolgotrajno.

Pri živali in človeku se velikokrat končajo s trajnimi posledicami, lahko tudi s smrtjo.

Kako preprečimo okužbo s klopi?

Klopi se skrivajo pod listjem, v travi in v grmovju ter čakajo na gostitelja, na katerega preprosto padejo. Morebitno okužbo z okuženimi klopi lahko preprečimo le tako, da žival po vsakem sprehodu v naravi temeljito pregledamo in klope odstranimo.

Sicer pa naše hišne ljubljenčke pred odhodom v naravo zaščitimo s sredstvi, ki klope odganjajo (ta zaščitna sredstva delujejo kratkotrajno). Slabost pri tem je, da klop sicer odpade z živali, vendar prenaša bolezen naprej. Uporabimo lahko tudi kapljice, ki jih stisnemo na kožo na vratu, delovanje le-teh pa je dolgotrajnejše. Klop, ki ga ne uspemo odstraniti in posledično uničiti, se nadalje razmnožuje in obstaja verjetnost, da bo okužil tudi nas pri tesnejših stikih s hišnim ljubljenčkom.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Objavljeno v prvi številki revije Kužek