Zajedavci: klopi in bolhe

2227

Ni nujno, da so takoj opazni.

Prihaja poletni čas in z njim tudi neprijetnosti za naše male hišne ljubljenčke. Seveda govorimo o klopih in bolhah.

Klopi so nevarni zajedavci, ki prenašajo povzročitelje bolezni, kot so borelioza, erlihioza, babezioza. Klopne bolezni so hude, njihovo zdravljenje pa težko in dolgotrajno.

Pri živali in človeku se velikokrat končajo s trajnimi posledicami, lahko tudi s smrtjo.

Kako preprečimo okužbo s klopi?

Klopi se skrivajo pod listjem, v travi in v grmovju ter čakajo na gostitelja, na katerega preprosto padejo. Morebitno okužbo z okuženimi klopi lahko preprečimo le tako, da žival po vsakem sprehodu v naravi temeljito pregledamo in klope odstranimo.

Sicer pa naše hišne ljubljenčke pred odhodom v naravo zaščitimo s sredstvi, ki klope odganjajo (ta zaščitna sredstva delujejo kratkotrajno). Slabost pri tem je, da klop sicer odpade z živali, vendar prenaša bolezen naprej. Uporabimo lahko tudi kapljice, ki jih stisnemo na kožo na vratu, delovanje le-teh pa je dolgotrajnejše. Klop, ki ga ne uspemo odstraniti in posledično uničiti, se nadalje razmnožuje in obstaja verjetnost, da bo okužil tudi nas pri tesnejših stikih s hišnim ljubljenčkom.

[members_only]

Razvojni krog klopov

Celoten razvojni krog klopa, od jajčeca do odraslega klopa, traja od 20 tednov do štirih let, odvisno od pogojev.  Začne se spomladi, ko samica klopa izleže nekaj sto do nekaj tisoč jajčec v gnezdo v gosti travi, nekoliko dvignjeno od tal. Iz jajčec se v približno dveh tednih razvijejo ličinke, ki se povzpnejo na rastline in čakajo na svoj prvi obrok na mimoidočem gostitelju (glodavci, gozdne živali, psi, mačke, človek). Šele po hranjenju se lahko ličinka klopa preobrazi v naslednjo stopnjo, imenovano nimfa. Nimfe so že podobne odraslim klopom s štirimi pari nog, vendar so manjše. Do stopnje odraslega klopa jih loči ponovno hranjenje na gostitelju. Zrela nimfa po zaužitem obroku krvi odpade z gostitelja in se preobrazi v odraslega klopa, ki pa mora ponovno najti novega gostitelja. Po hranjenju, ki ponavadi traja od 8-12 dni, se odlepi od gostitelja. Samica se po vsakem hranjenju pari in izleže jajčeca; tako se razvojni cikel spet začne.

Bolhe

Tudi bolhe niso ravno dobrodošle – ti paraziti se hranijo s krvjo in so prisotni med dlakami vašega ljubljenca vse leto in ne samo med poletnimi meseci, kot bi marsikdo zmotno mislil. Poleg tega, da neprijetno pikajo, so tudi povzročitelj alergijskega dermatitisa, ki je posledica alergena v njihovi slini. Tudi če pes ni občutljiv, ga lezenje in pikanje bolh zelo vznemirja.

Razvojni krog bolh

Razvojni krog bolh je zelo hiter. Odrasla bolha, ki se naje na psu, v 24 urah izleže jajčece, iz katerega se v roku dveh do treh dni izležejo ličinke. Da ličinke preživijo, se hranijo z odmrlimi kožnimi celicami, iztrebki bolh in ostalimi kožnimi nečistočami. Po 7 do 14 dnevih prehranjevanja se levijo v lepljive bube v tako imenovani rezervoar bolh. Bube so odporne na toploto, izsušitev, vlago; v tej stopnji lahko mirujejo tudi do enega leta, nato pa se ob pravih dražljajih zelo hitro preobrazijo v odrasle živali.

Kako preprečimo razvojni krog bolh?

Če poznamo razvojni krog bolh, postane precej jasno, da samo z odstranjevanjem odrasle bolhe ne gre, saj vedno ostane kakšna razvojna buba, iz katere nastanejo nove odrasle bolhe in razvojni krog se ponovi. Seveda je reševanje tovrstnega problema zelo težavno brez modernih veterinarskih pripravkov, kot so na primer različni kožni nanosi, šamponi, zeliščni in drugi pripravki.

[/members_only]

Objavljeno v prvi številki revije Kužek