Vaginalni edem (hiperplazija) in izpad vagine (prolaps)

5464

hiperplasia-vagineS prihodom pomladi se začenja čas gonitev, s čimer se poveča tudi možnost reprodukcijskih obolenj in težav. Ena od teh je vaginalni edem ali hiperplazija. Tej težavi je precej podoben tudi izpad vagine, zato se bo članek nanašal tudi nanj.

Vaginalna hiperplazija je pojav, kjer gre za pretirano zadebelitev ter povečano prekrvavljenost vaginalnega tkiva in tkiva vaginalnega preddvora. Po navadi se pojavi v folikularni fazi estrusa, lahko pa tudi že v fazi proestrusa.

Da gre za vaginalni edem, je mogoče opaziti, kadar psica pekoče urinira ter ji iz vagine štrli gladka tvorba nežno rožnate barve. Pretirano si liže vagino, parjenje v obdobju gonitve pa je težavno ali nemogoče.

[members_only]

Ta edematozni pojav se najpogosteje pojavlja pri mladih psicah velikih pasem, in sicer ob prvi gonitvi v življenju. Ko enkrat pride do tega pojava, se pogosto zgodi, da se pojavi ob vsakem naslednjem gonjenju. Gre za deden pojav, nekateri avtorji pa celo navajajo, da je pogostejši pri angleških buldogih, bokserjih in mešancih z njimi.

V večini primerov ta pojav spontano izzveni po koncu gonitve (med lutealno fazo, ko nivo estrogena pade in se dvigne nivo progesterona).

Vaginalna hiperplazija je zelo podobna drugim patologijam, kot so na primer izpad vagine ter novotvorbe vagine in vaginalnega preddvora, zato je potreben veterinarski pregled. Pri postavljanju diagnoze je ključno, da veterinar pridobi čim več podatkov o zgodovini pojava in opravi natančen kliničen pregled vagine.

Terapija obsega skrb za čistočo hiperplaziranega področja ter negovanje z zaščitnimi antibakterijskimi kremami. Poskrbeti je treba, da ne pride do nadaljnjih poškodb, tudi s preprečitvijo avtotravmatizacije z namestitivjo Elizabetinega ovratnika.

Ker se hiperplazija pogosto pojavlja ob vsaki naslednji gonitvi, je primeren ukrep sterilizacija, seveda v primeru, da psica ni namenjena samo za parjenje. S sterilizacijo tako preprečimo ne samo pojav hiperplazije ob vsaki gonitvi, ampak tudi prenos na potomce.

Prolaps ali izpad vagine je pri psici za razliko od vaginalnega edema precej neobičajen pojav. Lahko se pojavi kot popoln ali pa samo kot delen izpad. V obeh primerih je to mogoče opaziti kot izboklino vaginalnega tkiva skozi ustje vagine (na videz zelo podobno vaginalnemu edemu).

V različni literaturi je omenjeno, da do tega pojava največkrat pride zaradi prisilne ločitve samca in samice ob paritvi ali pa ob parjenju z disproporcionalno velikim samcem. Pojavi se tudi, kadar gre za pretirano napenjanje pri poskusu izločanja blata (obstipaciji) v obdobju gonitve.

Kadar gre za manjši prolaps, terapija ni potrebna, saj se izpad vrne na prvotno mesto sam, ko ob koncu gonitve nivo estrogenov v krvi upade. Ob hujši obliki prolapsa pa je pomembno, da izvihano tkivo ustrezno zaščitimo, da ne prihaja do nadaljnjih poškodb.

Da izpad primerno oskrbimo, je potrebna globoka sedacija ali pa celo splošna anestezija, saj je tkivo boleče, manipulacija z njim pa neprijetna za psico. Izvihano tkivo veterinar očisti z blagimi razkužili in ga poskuša potisniti nazaj na pravo mesto (reponirati). Zaradi pogostih možnosti ponovitev je treba vstaviti varnostne šive, vendar to ni trajna rešitev.

Kadar bi lastniki radi ohranili reprodukcijsko sposobnost psice in zmanjšali možnost ponovitev, je potreben obsežnejši kirurški poseg. V tem primeru opravimo uteropeksijo – pritrditev maternice na trebušno steno.

Enako kot pri vaginalnem edemu je tudi pri izpadu vagine najustreznejši poseg za preprečitev ponovitve pojava ovariohisterektomija oziroma sterilizacija psice z odstranitvijo jajčnikov in maternice.

NEZNANI IZRAZI

Prolaps
Premik organa ali strukture iz navadnega položaja.

Proestrus
Obdobje povečane aktivnosti jajčnika, ki mu sledi gonjenje.

Estrus ali gonjenje
Predstavlja fazo ciklusa, v kateri psica »stoji«; torej dovoli zaskok in paritev. Obsega obdobje od dneva, ko psica prvič dovoli paritev, do dneva, ko paritev spet zavrne.

Obdobje po gonjenju ali diestrus
V obdobju po gonitvi pri nebreji živali začnejo nabrekli spolni organi plahneti in prehajati v fazo mirovanja. Na jajčnikih je prisotno rumeno telo, ki proizvaja progesteron.

[/members_only]

Katarina Ponikvar, DVM

 

Viri:
G. M. Simpson: Manual of small animal reproduction and neonatalogy. 2004. Gloucester: BSAVA. ISBN 0 905214 36 6.
Z. Bogdan: Kinologija. 2011. Ljubljana. ISBN 978 961 93116 3 9.
J. Banič in drugi: Veterinarski terminološki slovar. 2013. Ljubljana. Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani. ISBN 978 961 254 460 7.

Objavljeno v šestnajsti številki revije Kužek