Vaginalni edem (hiperplazija) in izpad vagine (prolaps)

hiperplasia-vagineS prihodom pomladi se začenja čas gonitev, s čimer se poveča tudi možnost reprodukcijskih obolenj in težav. Ena od teh je vaginalni edem ali hiperplazija. Tej težavi je precej podoben tudi izpad vagine, zato se bo članek nanašal tudi nanj.

Vaginalna hiperplazija je pojav, kjer gre za pretirano zadebelitev ter povečano prekrvavljenost vaginalnega tkiva in tkiva vaginalnega preddvora. Po navadi se pojavi v folikularni fazi estrusa, lahko pa tudi že v fazi proestrusa.

Da gre za vaginalni edem, je mogoče opaziti, kadar psica pekoče urinira ter ji iz vagine štrli gladka tvorba nežno rožnate barve. Pretirano si liže vagino, parjenje v obdobju gonitve pa je težavno ali nemogoče.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Ponikvar, DVM

 

Viri:
G. M. Simpson: Manual of small animal reproduction and neonatalogy. 2004. Gloucester: BSAVA. ISBN 0 905214 36 6.
Z. Bogdan: Kinologija. 2011. Ljubljana. ISBN 978 961 93116 3 9.
J. Banič in drugi: Veterinarski terminološki slovar. 2013. Ljubljana. Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani. ISBN 978 961 254 460 7.

Objavljeno v šestnajsti številki revije Kužek