Trimanje

2520

trimanjeNa ulicah vedno pogosteje srečujem šnavcerje (ti so pač moja pasma in sem nanje še bolj pozorna), ki imajo za pasmo povsem netipično dlako. Predvidevam, da zaradi nepravilne nege, zato sem se odločila, da napišem nekaj besed o trimanju.

Kaj sploh je trimanje?

Trimanje je strokovni izraz za odstranjevanje odmrle dlake pri psih s trdo, žimasto dlako. Preden pa obrazložim kako trimanje poteka, je dobro, da razumemo kako raste dlaka in njen življenjski cikel.

Folikel pasje dlake je kompleksen, kar pomeni, da iz enega mešička raste več dlak. Folikel pasje dlake lahko vsebuje eno do dve osnovni krovni dlaki ter od sedem do dvaindvajset sekundarnih dlak, ki jih poznamo pod imenom podlanka. Pasja dlaka raste v različnih ciklih, od aktivne rasti pa do stopnje odmiranja, ko je pripravljena, da izpade.

Da bi ohranili zdrav in zračen kožuh, moramo starejše dlake odstraniti, saj le-te ne izpadejo same, in tako omogočiti rast novih, zdravih dlak. Pasme s trdo, žimasto dlako (šnavcerji, terierji, …) imajo močno in žimasto zgornjo (primarno) dlako in mehkejšo (sekundarno) dlako, ki jo imenujemo podlanka. [members_only] Trimanje torej pomeni fizično odstranjevanje odmrlih dlak. Odstranitev dlake sproži hitri celični odziv in spodbudi rast nove dlake, ki zraste močnejša in bolj svetleča. V tem procesu črna dlaka postane temnejša, bela dlaka pa dobi intenzivnejšo barvo. S trimanjem poskrbimo tudi za zračnost kožuha in s tem preprečimo marsikatero kožno obolenje.

Tehnike trimanja

Izraz “trimanje” se torej nanaša na odstranjevanje odmrle dlake brez striženja. Klasiki trimanja se še vedno poslužujemo tako imenovanega ročnega puljenja (ang. hand stripping). S kazalcem in palcem primemo šop dlake in jo potegnemo v smeri rasti. Stara, odmrla dlaka zlahka in povsem neboleče zapusti kožuh. V pomoč pa so nam lahko tudi posebni nožki z zobmi, ki se imenujejo trimerji. Na trgu je veliko različnih izvedb in proizvajalcev. Pomembno je, da gostota zobcev odgovarja dlaki, ter da vam ročaj omogoča dober oprijem. Za začetnike je zelo uporaben tudi kamen za trimanje, s katerim preprosto prečešete psa. Posebej se obnese pri odstranjevanju odvečne tanke podlanke.

Naj omenim, da ima vsak pes edinstveno strukturo dlake. Nekateri imajo zelo bogato podlanko in malo krovne dlake, spet drugi so skoraj brez podlanke. Kvaliteta dlake je gensko pogojena, vendar pa je pravilna nega ključnega pomena, da bo dlaka ostala še naprej žimasta in intenzivne barve.

Lahko bi rekli, da je trimanje neke vrste umetnost, saj zahteva veliko potrpljenja, časa in znanja. Vsaj za začetek se je dobro posvetovati s strokovnjakom, ki trimanje resnično obvlada. To so po navadi vzreditelji in ljubitelji pasme, ki imajo veliko izkušenj ter tudi dobro poznajo standard pasem. Priporočam, da že mladiča navadite na redno trimanje. Ne dovolite, da ga pasji frizer preprosto postriže s strojčkom, saj mu lahko tako za vedno uniči dlako.

Če želimo imeti vedno urejenega psa, je priporočljivo trimanje opravljati enkrat na mesec, pri čemer odstranimo samo najdaljše dlake in odvečno podlanko ter tako vzdržujemo tako imenovani »rolling coat«. Če psa zanemarimo in ne poskrbimo pravočasno za redno trimanje, se njegova dlaka ne bo obnavljala sproti, po trimanju pa bo kožuh močno razredčen. Včasih je toliko mrtve dlake, da moramo psa strimati do golega in traja kar nekaj tednov, da se kožuh obnovi. Pasji frizerji, ki ne poznajo pasme, se v takih primerih odločijo za striženje, kar pa še dodatno poslabša stanje dlake, saj dolgoročno izgubi na teksturi in barvi.

Zakaj trimanje in ne striženje?

Pasme s trdo, žimasto dlako le-te ne menjajo. Njihova dlaka je sestavljena iz žimaste, močne zgornje dlake in mehke podlanke, zato je nujno, da mrtvo dlako fizično odstranimo s trimanjem. Tako omogočimo rast novi žimasti dlaki, hkrati pa vzdržujemo barvo in pravilno teksturo dlake. Pigment v dlaki se s starostjo dlake izgublja. Če torej dlako strižemo, bo ta še naprej rasla, izgubljala pa bo pigment. Zato črn kožuh postane železno siv, rjav obledi, bela barva pa izgubi intenziteto. Stara dlaka z rastjo tudi postaja vedno bolj tanka in mehka, ter s pomočjo prstov zlahka zapusti kožuh. Življenjski cikel žimaste dlake je približno 6 mesecev.

Pravilna tekstura dlake pa nima zgolj lepotnega pomena, pač pa ima predvsem funkcionalen pomen. Šnavcerji in terierji so delovni psi, pravilno vzdrževan, torej triman kožuh, pa jih varuje pred vremenskimi neprilikami. Zgornja trda žimasta dlaka ne prepušča vode, zato pes ostane suh. Mehka podlanka pa v prezračenem kožuhu nudi odlično izolacijo pred mrazom in vročino.

[/members_only]

Olga Bizjan Poklukar

Objavljeno v štiriindvajseti številki revije Kužek