Suha koža pri psih

0
27

Suha koža pri naših hišnih ljubljencih je moteča tako za skrbnike kot tudi za pse. Obstaja veliko vzrokov za suho kožo, zaradi česar je diagnosticiranje kožnih stanj pri psih težavno. Pogosto se suha koža ljudem ne zdi velika težava, vendar je dejansko lahko znak veliko večjih težav pri vašem kužku. Če je zaradi srbeče, suhe in luskaste kože vašemu kužku neprijetno, je pred vami nekaj informacij o vzrokih, simptomih in najboljših možnostih zdravljenja te pogoste tegobe.

Suha koža je simptom, povezan s številnimi stanji. Od alergij in parazitov, do resnih zdravstvenih motenj, kot sta Cushingova bolezen in oslabljeno delovanje ščitnice. 

Kaj povzroča suho kožo pri psih?

Suha koža je simptom, povezan s številnimi stanji. Od alergij in parazitov, do resnih zdravstvenih motenj, kot sta Cushingova bolezen in oslabljeno delovanje ščitnice.  Običajno, pa so vzroki za suho kožo naslednji.

Alergije

Nekateri kužki so alergični na slino žuželk in insektov. Alergije na hrano ter alergije na okolje in sezonske alergije, kot so alergije na cvetni prah, perje, travo, hišni prah, prhljaj živali, žita in slina žuželk, lahko pri psih povzročijo številne simptome, ki pogosto vključujejo suho kožo.

Če teh alergij ne zdravimo, lahko s tem povzročimo razvoj kožnih bolezni, kot je npr. atopijski dermatitis, ki povzroča suho kožo, srbenje, pordelost in vnetje. Lahko pa suha koža povzroči tudi sekundarne kožne okužbe.

Alergijski dermatitis na bolhe, ki je alergična reakcija na slino bolhe, je najpogostejša kožna motnja pri psih. Najboljši način, da se izognete dermatitisu, ki ga povzroča alergija na bolšjo slino, je, da ne dovolite bolham, da vstopijo v vaš dom in na telo vašega psa.

Najpomembneje je, da psa redno pregledujete in mu zagotovite zdravila, ki preprečujejo naselitev bolh na njegovem telesu. Za vse pomembne informacije, se obrnite na vašega veterinarja. Skupaj z njim, lahko preprečite razvoj bolh pri svojem ljubljencu.

Okužbe

Bakterijske in glivične okužbe lahko pri psih povzročijo različne simptome, povezane s kožo. Veterinarji običajno diagnosticirajo okužbe kože pri psih tako, da za citologijo vzamejo delčke kože. Okužbe so včasih posledica večjih težav, zato je treba suho kožo vedno jemati resno. Nekatere okužbe, med njimi tudi glivična okužba, so prenosljive tudi na človeka.

Paraziti

Paraziti so še en možen vzrok za suho kožo pri psih. Suha, luskava koža je lahko znak parazitov, kot so pršice, pasje garje in prhljaj. Lahko pa je tudi znak, da ima vaš kuža uši.

Diagnosticiranje parazitov, ki povzročajo suho kožo pri psih zahteva pozornost veterinarja. Vaš izbran veterinar vas lahko napoti k specialistu za veterinarsko dermatologijo, če meni, da potrebuje vaš kuža pozornost specialista.

Sistemske motnje

Dve glavni presnovni bolezni, povezani s suho kožo pri psih, sta Cushingova bolezen in oslabljeno delovanje ščitnice.Včasih je suha koža znak veliko večjih težav. Dve glavni presnovni bolezni, povezani s suho kožo pri psih, sta Cushingova bolezen in oslabljeno delovanje ščitnice. V obeh primerih suho kožo med drugimi simptomi spremljajo suha in krhka dlaka, pretirano izpadanje dlake in okužbe kože. Tudi avtoimunske bolezni in rak, lahko pri kužkih povzročijo suho kožo.

Suha koža, povezana s pasmo psa

Nekatere pasme psov so bolj nagnjene h kožnim boleznim kot druge. Predvsem so to brezdlake pasme, kot je coloitzucintli in kitajski goli pes.

Sibirski haskiji, aljaški malamut in hitro rastoči mladiči velikih pasem pa lahko dobijo bolezen imenovano cink-odzivna dermatoza. Če ste v dvomih, kaj lahko pri vašem kužku povzroča stanje suhe kože, vam lahko vaš veterinar pomaga diagnosticirati in določiti vzroke.

Drugi vzroki za suho kožo pri psih

Včasih suho kožo povzročajo razmere v okolju, kot je mrzlo vreme, suh zrak ali pretirano kopanje, ostra mila in slaba prehrana. Če sumite, da je suha koža vašega psa posledica prehranskih pomanjkljivosti, okoljskih razmer ali kopalnih navad je priporočeno, da se posvetujete s strokovnjakom s tega področja, da lahko izključite resna zdravstvena stanja.

Simptomi suhe kože pri psih

Simptomi suhe kože, se od psa do psa razlikujejo. Običajno pa vključujejo:

 • srbenje,
 • prhljaj,
 • luščenje kože,
 • mozolji,
 • izguba dlake,
 • vnetja,
 • neprijeten vonj,
 • povečana mastnost,
 • pojav krast.

Nekateri psi imajo lahko le en simptom, spet drugi jih lahko imajo več. Če spremljate prisotne simptome, lahko veterinar lažje diagnosticira vzrok suhe kože vaše psa.

Zdravljenje suhe kože pri psih

Zdravljenje suhe kože vašega kužka je odvisno od vzroka zanjo. Prvi in najpomembnejši korak je torej diagnoza. Medtem ko je internet poln dragocenih virov o zdravju, negi in vzgoji kužkov, je posvetovanje z vašim veterinarjem najboljši način za ugotavljanje vzroka tegob s kožo.

V nekaterih primerih je suha koža simptom večjega vzroka. V takem primeru veterinar zdravi tako vzrok, kot tudi primarno zdravstveno stanje vašega ljubljenca.

Zdravljenje alergij, ki povzročajo suho kožo pri psih, je lahko težavno. Če vaš kuža trpi za alergijo na pasjo hrano, vam lahko veterinar predpiše izločevalno dieto, saj ne obstaja zanesljiv test za diagnosticiranje take vrste alergij. Najpogostejše sestavine, ki pri psih povzročajo alergije na hrano so govedina, soja, koruza, pšenica, mlečni izdelki, piščanec in jajca.

Če je vaš kuža alergičen na vplive iz okolja, se to da preizkusiti, obstajajo primerni testi, vendar ne obstaja zdravilo. Te vrste alergij se ne da pozdraviti, lahko jih le blažimo.

Tri pogoste možnosti zdravljenja alergij so:

 • izogibanje alergenom,
 • imunoterapija,
 • ali kombinacija obojega. Veterinarji se večinoma odločajo za to možnost.

V hladnem in suhem vremenu je pomembno, da prostore v katerih živimo, vlažimo. S tem poskrbimo, da suh zrak ne vpliva na kožo vašega kužka.Tudi nekatere druge dejavnike, kot je npr. pretirano kopanje, je možno nadzorovati. Uporaba veterinarsko odobrenega šampona in zmanjšanje števila kopeli, običajno rešijo težavo s suho kožo, če so ti dejavniki vzrok za to.

V hladnem in suhem vremenu je pomembno, da prostore v katerih živimo, vlažimo. S tem poskrbimo, da suh zrak ne vpliva na kožo vašega kužka.

Alergije lahko blažimo tudi s prehodom na visokokakovostno prehrano. Pomembno je, da hrana, ki jo nudite svojemu kužku vsebuje potrebne hranilne snovi, ki jih vaš ljubljenec potrebuje za zdravo dlako kožo.

Preprečevanje suhe kože pri psih

Pravijo, da je »bolje preventiva, kot kurativa«. In še kako prav imajo, ko gre za stanje kože vašega psa. Medtem ko so nekatere pasme bolj nagnjene k suhi koži, kot druge, lahko že danes storite kaj, da preprečite suho kožo pri vašem pasjem prijatelju:

 • redno negujte svojega psa, da preprečite kopičenje umazanije in ostankov na njegovi koži in dlaki;
 • po potrebi mu v predhodnem dogovoru s svojim veterinarjem nudite prehranske dodatke;
 • načrtujte redne veterinarske preglede za spremljanje splošnega zdravja vašega kužka;
 • pri pasmah, ki imajo gube, je pomembno, da te gube redno čistite;
 • raziščite pasmo svojega psa in ugotovite, h kakšnim kožnim stanjem je nagnjen
 • poskrbite za uravnoteženo prehrano.

Najboljši način za preprečevanje suhe kože pri psih je, da zagotovite srečno življenje vašega hišnega ljubljenčka. Nekaterih kožnih stanj ni mogoče preprečiti. Toda, če ste vesten skrbnik, ki redno pregleduje svojega kužka in ga dobro pozna, lahko pri psu opazite stanje suhe kože in ga zdravite, preden vse skupaj uide iz nadzora.

Drobne Deja

Viri:
https://www.petfinder.com/
https://www.royalcanin.com