Sterilizacija in kastracija malih živali

1214

Ko se odločimo za novega živalskega družinskega člana, se moramo zavedati, da bo slej ko prej, najpogosteje pa z nastopom spolne zrelosti, kar je pri psih med petim in šestim mesecem, prišlo do nagona po razmnoževanju. Če, seveda, ne želimo mladičev, potem lahko ta naravni problem precej enostavno rešimo s kastracijo ali s sterilizacijo. Še vedno so pri nekaterih lastnikih pomisleki o humanosti tega posega za živali, vendar če pretehtamo argumente za in proti, je veliko več pozitivnih razlogov za ta poseg. Pri razmnoževanju živali razmišljajo namreč nagonsko, ne pa s čustvi.

Sterilizacija psičke je operativni poseg, pri katerem psički v popolni narkozi odstranimo jajčnike (ovariotomija) ali pa jajčnike, jajcevode in maternico (ovariohisterektomija). Najprimernejši čas za ta poseg je pri starosti šestih mesecev, to je pred prvo gonitvijo, ko psička še ni spolno zrela. S tem se izognemo neprijetnostim in zdravstvenim tegobam, povezanim s spolno aktivnostjo psičke. Če opravimo poseg pri tej starosti, je več kot 99 odstotkov verjetnosti, da psička ne bo obolela za tumoroznimi spremembami na seskih in rodilih v starosti. Pogosto je tudi gnojno vnetje maternice (piometra) pri nesteriliziranih psicah in seveda gonitve z veliko pasjimi obiskovalci iz bližnje in daljne soseščine, kar ima velikokrat za posledico nezaželene mladiče. Tudi po zakonu o zaščiti živali smo dolžni preprečevati nezaželene mladiče.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Marjan Kastelic, dr. vet. med.

 

Objavljeno v osmi številki revije Kužek