Sprehod

Vsak pes potrebuje vsakodnevno gibanje, pa naj bo energičen nemški ovčar ali majhna čivava. Sprehod je zagotovo najpomembnejši del druženja.

»Mi imamo velik ograjen vrt, zato naš pes ne potrebuje dodatnega sprehoda.« ali »Moj pes je tako len, da še po stopnicah ne pride, zato ga ne sprehajam.« Zagotovo ste že slišali kaj podobnega, ampak nič od tega NE drži! Kjerkoli živite, kakršnegakoli psa imate, vsak pes potrebuje sprehod. Pomislite, kako bi bilo, če bi bili vi ves čas zaprti v hiši in videli samo svoje dvorišče, zunanjega sveta pa sploh ne bi poznali. To velja tudi za pse. Doma kaj kmalu poznajo vsako podrobnost, zato se začnejo dolgočasiti (lahko tudi zbežijo), na sprehodu pa spoznavajo nove prijatelje, nove vonjave …

Svojega psa poskusite sprehajati tudi po drugih sprehajalnih poteh, da lahko vidi svet tudi drugače in spozna kaj novega. Sprehod naj bo zabaven, izmislite si različne naloge in igre, saj bo vaš kužek raje odšel na sprehod, bolj bo osredotočen na vas, tako bo tudi užival poleg vas, obenem pa se med sprehodom najbolje povežeta.

Kako pravilno sprehajamo psa?

Izberite si čas, ko boste najbolj umirjeni, ko se vam nikamor ne mudi. Sprehod naj traja najmanj pol ure, to naj bo prijetno druženje med vami in psom ter lepa izkušnja za oba. Ko je vaš pes umirjen, mu nadenite povodec. Ne pozabite, skozi vrata greste prvi vi. In pazite, da bo pes ostal miren, saj ste vi vodja in vi odločate vse. Najprej lahko daste psu nekaj časa, da opravi vse potrebe, potem pa skupaj hodita. Pes naj hodi poleg vas ali za vami, pred vami pa ne sme, dokler mu vi ne dovolite, da lahko malo raziskuje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Isabelle Stauber

 

Objavljeno v osmi številki revije Kužek