Spoznajte Lano: čudovito psičko, katero je lastnik zavrgel samo zato, ker ni talentirana za lov!

Ljudje si pse omislimo iz različnih razlogov, nekateri zgolj zato, ker si želimo njihove družbe ter jim želimo dati dom in ljubezen, drugi pa morda zato, ker imajo od njih določene koristi. Pa si lahko predstavljate, da bi psa, samo zato, ker ni dober v nečem, kar ste imeli v mislih, da bo počel, zavrgli? Točno to se je zgodilo Lani, psički pasme Nemški ostrodlaki ptičar, ki jo je lastnik nabavil z namenom, da bo njegova spremljevalka pri lovu. In ker se psička pri lovu ni odrezala tako kot si je njen le-ta zamislil, je pristala na ulicah srbskega Zaječarja, prepuščena sama sebi in v boju za preživetje…

Prelepo Lano so meščani pogosto srečevali na ulicah, opazujoč kako spretno se s svojimi vitkimi nogami izogiba prometu in poskuša ostati neopažena med drugimi psi in ljudmi. Pred tremi meseci so se prostovoljci društva Beta iz Zaječarja končno odločili, da psičko odpeljejo na odčitavanje čipa – in tedaj so ugotovili, da je bila Lana nekoč lastniški pes.

Ko so pridobili podatke o lastniku, so le-tega kontaktirali, v dobri veri, da bo lastnik presrečen, da so našli njegovega psa. Naleteli pa so na popolnoma nepričakovan odziv: gospod je mirne vesti odgovoril, da je Lano že pred letom dni oddal in da ima zdaj drugega psa.

spoznajte-zavrzeno-psicko-lano-4Po tem, ko so mu v društvu zagrozili, da ga bodo prijavili, saj je odgovoren za to, da lastniški pes tava po ulicah druge občine brez nadzora, se je kmalu javil tudi moški, kateremu je bila Lana poklonjena – ta jim je mirno, kakor bi rekel ”Dober dan”, pojasnil, da Lana ”ni talentirana za lov in da beži, zaradi česar jo je moral zavreči in nabaviti novega psa”.

Ko so mu prostovoljci iz društva pojasnili resnost situacije, se je moški ustrašil in jih prosil naj ga ne prijavljajo, rekoč, da mu je žal in da bo poiskal Lano ter jo odpeljal domov.

Srečen konec, se zdi… No, pa na žalost še zdaleč ni tako.

Prostovoljcem je bilo kmalu jasno, da zadnji lastnik svoje obljube ne bo izpolnil. Izvedeli so, da je takoj po njihovem pogovoru poklical veterinarja in ga vprašal ali lahko Lano, ko jo enkrat najde, pripelje na evtanazijo. Čeprav ga je veterinar zavrnil, da zdravega, mirnega psa ne bo uspaval, jo lastnik še vedno išče po mestu… Če noče veterinar, ji bo verjetno sodil kar sam.

spoznajte-zavrzeno-psicko-lano-2Prostovoljci so v paniki sicer našli način, da Lano spravijo na varno, h gospodu, čigar ime ostaja anonimno, saj se bojijo, da bi jo nekdanji lastnik našel. Na žalost pa človek, ki jo je rešil ulice, 10. maja odide iz države in zato psički ne bo več mogel nuditi zavetja. Zdaj se prostovoljci bojijo predvsem, da se bo Lana po tem prisiljena vrniti na ulice ali, še huje, k nekdanjemu lastniku. Ima namreč le še nekaj dni časa, da najde nov dom!

Lana je resnično prisrčna psička, poslušna, mirna in ljubezniva. Vsakogar, ki ga spozna, nemudoma vzljubi in mu ponudi tačko. Njen edini ‘greh’ je, da ni dobra lovka. Lastnik je rekel, da to sigurno pomeni, da je neumna, takega psa pa ne rabi. A Lana ni kriva, da je ujeta v telesu lovskega psa, vse kar si želi pa je, da bi bila običajna ljubljenka.

Čeprav ni talentirana za lov, ima druge kvalitete, ki so vse, kar si nekateri želijo v psu: obožuje ljudi, zna izkazovati ljubezen, je igriva in vesela ter najbolj uživa v izkazovanju in prejemanju pozornosti! Je nežna in krotka in čisto vse, kar si želi je, da bi bila nekomu ljubljenka.

Vsekakor upamo, da se ji bo želja izpolnila in da se bo med številnimi ljudmi, ki rešujejo pse z ulic Srbije, našel nekdo, ki bo cenil njen čudovit karakter in jo imel rad točno takšno kot je. S tem, ko jo bo obvaroval grozljive usode, ki ji preti, bo njen posvojitelj storil največ kar lahko človek stori za drugo živo bitje in Lana mu bo vsekakor celo življenje plačevala s svojo brezpogojno ljubeznijo in vdanostjo.

Maja Kalaš

Povzeto po: www.zivotinje.rs

 

narocite-se-na-revijo-kuzek