Video, ki je ganil svet: bolnik z Alzheimerjevo boleznijo znova spregovori – z družinskim psom!

2087

video-ki-je-ganil-svet-bolnik-z-alzheimerjevo-spregovori-s-psomMed vsem spletnim balastom, neštetimi oglasi in ponudbami za hiter zaslužek, se na svetovnem spletu le tu in tam najde kaj, kar nas za trenutek resnično, globoko gane in v najbolj temnih časih navda z upanjem. Med takšne vsekakor lahko uvrstimo video posnetek Lise Abeyta, ki nam v zgolj nekaj sekundah pove neskončno veliko o družini, bolezni ter neverjetni vezi med človekom in živaljo.

Lisin oče, Charles Sasser je pred petimi leti zbolel za Alzheimerjevo boleznijo. Lisa redno piše blog o tem kakšne posledice ima njegova bolezen na celotno družino. V zadnjih šestih mesecih je bolezen namreč tako napredovala, da oče ni več sposoben tvoriti smiselnih stavkov in z družino le še redko spregovori.

Video, ki ga je Lisa objavila na svojem blogu je nastal nekega dne, ko je Lisa očeta odpeljala k sebi domov, da bi lahko njena mama v tem času opravila nekaj nujnih opravkov. Kar je sledilo, je bilo neverjetno: med tem ko je oče sedel na kavču, je k njemu prišel družinski pes in prvič po več mesecih je Charles z njim spregovoril v polnih, smiselnih stavkih. Čeprav se marsikomu njun pogovor ne bi zdel prav nič posebnega, pa sta bili Lisa in njena mama presrečni, saj sta za trenutek spet videli človeka, ki se je v zadnjih mesecih vse bolj izgubljal v svoji bolezni.

Po tem, ko je Lisa objavila video očetovega pogovora s psom, je ta že v nekaj dneh zaokrožil svet in ganil številne ljudi, ki se tudi sami soočajo s podobnimi situacijami. Mnogi so se Lisi oglasili z lastnimi zgodbami in izkušnjami z Alzheimerjevo boleznijo in demenco ter izrazili podporo, ki ji je dala občutek, da v svoji situaciji ni tako zelo sama, kot se ji včasih zdi.

Poglejte si video, ki je trden dokaz, da so psi resnično človekovi najboljši prijatelji:

Trenutek, ki ga je Lisa ujela v objektiv kamere je spomin in počastitev njenega očeta, žarek upanja na težki poti, po kateri hodi njena družina ter vsekakor tudi žarek upanja za vse, katerih bližnji se soočajo s to težko boleznijo. Vsekakor pa je tudi ganljiv dokaz, da je vez med človekom in psom nekaj tako posebnega, da ima moč, da tolaži, da pomaga in celo da zdravi.

Maja Kalaš

Povzeto po: www.dogster.com

 

narocite-se-na-revijo-kuzek