Canisovi repki upanja

canisovi-repki-upanja-1Oskar, čudovit labradorec, postaja pes vodič. Vsak pes, ki mu je namenjeno to poslanstvo, je nekaj posebnega, on pa je posebnež med enakimi. Vodil bo namreč mladega fanta, kmalu 16-letnega srednješolca Žana.  Tako mladega uporabnika psa vodiča v Sloveniji še nimamo. Kako se bo, za labradorce velik, že kar robusten, bel »medo« sploh ujel z odraščajočim mladostnikom, za katerega je to prvi delovni pes? Takoj, ko ga spoznaš, veš. Topel in nežen stisk ponujene šape, on pa bi ti kar zlezel v naročje … Točno tak je naš Oskar. »Velikan« nežne narave in prijetnega značaja.  Zelo delaven, predvsem pa hitro učljiv in naravno bister za okolico. Ljudje mu predstavljamo vse lepo. Stike navezuje kot za šalo, preprosto rad ima ljudi.

Midva sva se takoj ujela, nežen, a pronicljiv pogled, nagib glave, ki se kar »zlije« v naročje in ljubkovanje – to je Oskar. Velik pes z nežnim srcem. Ko sta se z Žanom prvič srečala, se ta ni mogel načuditi, kako je mehak in voljan, miren. Oskar je pes, ki  se takoj usede v srce, v veselem pričakovanju je vsa družina. Radi imajo živali, pri njih doma jih je veliko. Konji, krave, pujski, kokoši, mačke in še dva psa. Oskarju smo jih že predstavili. Pokazal je zanimanje za vsako od njih, brez glasu, brez zatega vrvice. Samo radovednost. Ampak preden bo to njegov dom, bo moral od radovednega pasjega najstnika odrasti v zaupanja vrednega »uslužbenca« z diplomo. Lahko rečemo, da bo vodenje njegova služba, ljubkovanje pa njegov prosti čas. Treningi  z Oskarjem so v polnem teku, osvaja vedno nove poti, išče rešitve premagovanja raznih ovir, najbolje mu gredo velika križišča in ozke poti, kjer izraža veliko mero pazljivosti in previdnosti.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Emil Urbancl,
Slovensko združenje inštruktorjev – Center za šolanje psov vodičev in psov pomočnikov SLO-CANIS


Objavljeno v šestnajsti številki revije Kužek