Psička si je v puščavi Gobi pritekla nov dom!

psicka-si-je-v-puscavi-gobi-pritekla-nov-dom-2Junija letos se je 41-letni ultramaratonec Dion Leonard udeležil 250 km dolgega ultramaratona na Kitajskem. Tekmovanje mu ni prineslo le medalje temveč tudi nepričakovano družabnico.

Leonard je brezdomno psičko opazil v okolici kampa že pred začetkom 7-dnevne tekme. Ko so ultramaratonci pričeli teči, pa se jim je psička pridružila. Ultramaraton se je začel na hladnejši strani Tian Shan in tekmovalce vodil proti in skozi puščavo Gobi, po kateri je psička dobila ime. Med tekom se je leto in pol stara psička še posebej navezala na Leonarda in pričela teči ob njegovi strani.

V enem tednu je Gobi ob Leonardovi strani pretekla štiri od šestih etap tekme. Ko drobna psička ni mogla sama prečkati reke, ki je bila zanjo preširoka, jo je Leonard vzel v naročje in nesel preko. Takrat je prvič začutil, da se je med njima oblikovala posebna vez.

psicka-si-je-v-puscavi-gobi-pritekla-nov-dom-1Gobi niso dovolili, da preteče 4. in 5. etapo, saj bi bil zanjo tek preko puščave, v kateri temperature dosežejo do 52 stopinj Celzija, prenevaren. Kljub temu je psička pretekla zadnjo etapo in skupaj z Leonardom zaključila tekmovanje na zavidljivem 2. mestu.

V enem tednu je Gobi pretekla 126 km in osvojila Leonardovo srce. Takoj, ko je zaključil tekmo, je poklical svojo ženo in se z njo pogovoril o možnosti, da Gobi sprejmeta v svoj dom.

Vendar Gobi do novega doma ločuje še veliko birokracije. Najprej jo morajo prepeljati v Peking, kjer bo več mesecev v karanteni, preden bo lahko zapustila Kitajsko. Po prihodu v Veliko Britanijo jo ponovno čaka karantena, da opravijo vse potrebne preglede in se prepričajo, da je popolnoma zdrava. Šele nato se bo lahko pridružila Leonardu in njegovi ženi na Škotskem.

psicka-si-je-v-puscavi-gobi-pritekla-nov-dom-3Kljub vsemu je Leonard optimističen. Julija je pričel zbirati denar s katerim bi Gobi pripeljal v Veliko Britanijo. Denar mu je uspelo zbrati v zgolj 24-tih urah, zato je višek namenil lokalnemu zavetišču. Našel je tudi agencijo, ki pomaga pri urejanju obsežne dokumentacije, zato verjame, da bo psička v njegovem domu že čez približno pol leta.

Držimo pesti, da bosta čim prej ponovno skupaj!

 

Nina Bartol

Vir: dailymail.com