Ali je kefir koristen za mojega psa?

ali-je-kefir-koristen-za-mojega-psaKefir je čudežni napitek iz Kavkaza, ki nastane s fermentacijo mleka kadar mu dodamo kefirna zrna. Kefirna zrna so stara več kot 1000 let in pravzaprav nihče, kljub mnogim raziskavam, ne ve kako so nastala. Legenda pravi, da jih je Mohamed podaril kavkaškemu ljudstvu, da bi živeli dolgo in zdravo življenje in kefir res dokazano pozitivno vpliva na fiziološke procese v našem telesu, na delovanje žlez z notranjim izločanjem, na prebavila, imunski sistem, holesterol in še in še.

Lahko kefir do dolgega in zdravega življenja pomaga tudi našim psom?

Mnenja o tem ali so mlečni izdelki primerni za pse so deljena, saj mnogim psom povzročajo prebavne težave. Zdi pa se, da se pri kefirju pojavi izjema. Moja psica ne prenaša mleka, če ga pohlasta iz kakšne mačje skodelice jo vedno izdajo prebavne težave. Kefir pa ji ne povzroča prav nobenih težav. Z veseljem ga poliže do zadnje kapljice, brez neprijetnih posledic. Kefirna zrna so namreč bakterije, ki se hranijo z mlečnim sladkorjem oziroma laktozo, kar pomeni, da je pravi, staran kefir brez laktoze oziroma je vsebuje zelo malo in posledično psom ne povzroča težav – enako naj bi veljalo tudi za ljudi z intoleranco na laktozo (poizkusite na lastno odgovornost). V primerjavi z jogurtom in skuto je občutno bolj bogat z dobrimi bakterijami in zato odličen v boju proti kvasovkam in vnetjem v telesu.

Psi imajo pogosto težave z vnetji in preveliko količino kvasovk v telesu, kar se lahko kaže kot srbečica ali ponavljajoča se vnetja ušes. Kefir vsebuje dobre bakterije in kvasovke, ki uničujejo slabe bakterije in kvasovke ter pomagajo lajšati določene kronične zdravstvene težave. Poleg tega kefir pri psih uravnava prebavo, lajša znake alergij in celo deluje kot blag antibiotik.

Koliko kefirja ponuditi psu?

Nekateri ljudje vidijo kefir kot samostojen obrok, drugi kot dopolnilo k prehrani. Kako pa naj ga odmerjamo svojemu psu? Veterinarji in pasji nutricionisti se glede tega strinjajo – začnemo z majhnimi količinami. Tako pasji prebavni trakt počasi seznanimo z novim živilom in ugotovimo kako pes nanj reagira. Začnemo z eno do dvema čajnima žličkama kefirja za vsakih 7 kg telesne teže. Če pes kefir dobro sprejme in se ne pojavijo nobene prebavne težave, lahko omenjeno količino uporabljate kot dnevno dopolnilo k pasjemu obroku.

Če kefirja ne želite psu ponuditi prav vsak dan, se lahko odločite za zdravilno kuro s kefirjem. Na primer, če ima vaš kuža spomladi težave zaradi cvetnega prahu, lahko v tem obdobju naredite kuro s kefirjem, ki naj bi olajšala težave povezane z alergijami.

Kateri kefir izbrati?

V trgovini lahko najdete različne znamke kefirja, različne okuse in kefirje z različno vsebnostjo mlečnih maščob. Po mojih izkušnjah je najbolj navaden kefir najboljši – brez dodanih arom ali odstranjene maščobe. Če imate sebe in svojega psa še posebej radi, pa ga pripravite sami. Vse kar potrebujete so kefirna zrna, ki jih po navadi lahko najdete na spletu, kjer jih kakšna dobra duša pošlje tudi popolnoma zastonj. Prelijete jih z mlekom in jih pustite v toplem in temnem prostoru. Na trajanje priprave vplivajo količina mleka, količina kefirnih zrnc, temperatura zraka,… Ko je kefir pripravljen, ga premešate in precedite (pri tem ne uporabite nič kovinskega!). Kefirna zrna lahko nato ponovno prelijete z mlekom in postopek se ponovi. Tako preprosto je narediti ta čudežni napitek!

Nina Bartol

Vir: luckypuppymag.com