Preprečiti mladičkovo grizenje – je to mogoče?

Pasji mladički grizejo. Grizenje je za mladičke povsem normalno in za njihov razvoj še posebno pomembno, saj se morajo malčki z eksperimentiranjem naučiti, da ne ugriznejo preveč in kdaj jim sploh ni treba grizti. Z grizenjem se učijo nadzorovati svoje čeljusti in način ugriza, kar potrebujejo celo življenje. Povsem normalno vedenje za psičke pa lahko skrbnikom povzroči marsikateri siv las, ko z otožnostjo opazujejo polnilo blazin, ki je raztreseno po celem stanovanju ali ko kužki pustijo svoj pečat na pohištvu ter navsezadnje tudi na skrbnikovih okončinah (posebno noge so zelo pogosto na udaru).

Kako močno morajo grizti, se mladički naučijo od svoje pasje mame in bratcov ter sestric v leglu. Med seboj se namreč zelo radi grizljajo in če eden izmed mladičkov drugega premočno ugrizne, le-ta zacvili, kar je znak za konec igre. Če malček premočno ugrizne mamo, pa mu verjetno pokaže še kakšno drugo lekcijo, poleg cvileža. Da se malček že v zgodnjem otroštvu čim bolj socializira, je najbolj priporočljivo, če pri svoji mami in bratcih ter sestricah ostane do 10. tedna. Tako se mladiček od mame nauči že zelo veliko stvari, postane kar se da samostojen, to pa za skrbnika pomeni lažjo vzgojo v prihodnosti. Če je kužek dovolj časa pri svoji pasji družini, se hkrati nauči komuniciranja z drugimi psi ter tako zmanjša verjetnost, da napade, ali je napaden kot odrasel pes, ker ne bi znal ustrezno komunicirati z drugimi kosmatinci.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat
Viri: dogbreedinfo.com,
doggonesafe.com in
iheartdogs.com