Predstavitev pasme: rodezijski grebenar

rodezijski-grebenarIme

»Rodezijski« je dobil ime po afriški deželi Rodeziji, današnjem Zimbabveju, »grebenar« pa po svoji glavni značilnosti – grebenu oz. pasu dlake, ki raste v nasprotno smer in ga ponosno nosi na svojem hrbtu.

Zgodovina

Rodezijski grebenar je do zdaj edina priznana pasma Južne Afrike. Evropski priseljenci so pse, ki so jih pripeljali s sabo, križali z avtohtonimi, katerih izstopajoča značilnost je bila odlična lovska sposobnost, predvsem pri psih, ki so imel greben. Ni povsem jasno, katere evropske pasme so prispevale k nastanku današnjega grebenarja, omenja pa se psa svetega huberta, škotskega jelenarja, lisičarja, pointerja, angleškega hrta, mastifa, itd.

V zgodnjem delu svoje zgodovine je bil grebenar znan tudi kot Van Rooyenov levji pes, afriški levji lovski pes ali afriški levji pes, »simba inja« v jeziku Ndebele ter »shumba imbwa« v jeziku Shona. Prvotna naloga grebenarjev je bila izslediti divjad, predvsem leve ter jih z veliko spretnosti zadrževati do prihoda lovca, ki je leva nato ustrelil.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

O avtoricah

 Andreja Balkovec, aktivna sodelavka Kluba rodezijskih grebenarjev Slovenije (KRGS) na vseh klubskih razstavah od leta 2010, zdaj pa že 2 leti tudi kot najaktivnejša slovenska članica razstavljavka z zelo perspektivno psičko, uvoženo iz najuspešnejše italijanske psarne Harmakhis Wisdom. Andreja je tudi tajnica kluba in članica nadzornega odbora, ter najverjetneje tudi bodoča vzrediteljica. 

 Maja Turk, dr. vet. med. s specializacijo iz diagnostike in vedenjske problematike psov, pripravnica za kinološkega sodnika. V “svetu grebenarjev” je od leta 2000, lastnica grebenarja od 2006 in ustanovna predsednica KRGS. Od 2009 opravlja funkcijo Predsednice strokovne komisije, ki je zadolžena za prireditve, vzrejo, vzgojo in pomoč lastnikom, vzrediteljem ter bodočim lastnikom, vključno z vsemi vprašanji.. Do leta 2010 je bila tudi zelo aktivna razstavljavka in dosegla s psičko 2 šampionata, več kandidatur, ter opravila tudi izpit poslušnosti. V 2010 je imela psička rodezijskega grebenarja pod okriljem matične psarne Tshaka svoje prvo leglo, pred tem pa je vzrejala tudi pritlikave šnavcerje. Njena prva psička je žal mnogo prezgodaj poginila po trdovratni bolezni. Trenutno je lastnica dve leti stare grebenarke, ki je čudovita družabnica njihovi povečani družinici z dvema punčkama – triletnico in enoletnico.

Objavljeno v dvaindvajseti številki revije Kužek