Predstavitev pasme: pomeranec

Pritlikavi nemški špic oziroma pomeranec – po tem imenu ga večina bolje pozna – se je razvijal več tisoč let. O tem pričajo ostanki, najdeni v Švici in severni Nemčiji. Prvi primerki te pasme so bili nekoliko večji, kot je pomeranec, ki ga poznamo danes. Znano je, da pomeranci sodijo v družino špicev, ki naj bili potomci psov iz kamene dobe, zato veljajo za eno najstarejših pasem na stari celini. Svoje ime so dobili po stari nemški provinci Pomeraniji, območjem med vzhodno Nemčijo in zahodno Poljsko.

Špici so torej najstarejša družina psov v Evropi, ki so vse do danes ohranili svoj pratipski videz. Njihove karakteristike so jim skozi tisočletja omogočale življenje na neprijaznih severnih območjih, preden so postali nepogrešljivi človekovi spremljevalci.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Marko Hren in Silvia Hren Mandelc

Objavljeno v devetnajsti številki revije Kužek