Portugalski podengo

638

Evitarocks.jpgZgodovina

Portugalski podengo, bi naj izviral iz juga Portugalske. Njegova zgodovina sega skoraj do leta 600 pred našim štetjem. Predniki portugalskega podenga so hrti iz doline reke Nil.  Sprva so ga uporabljali za lov na zajce. V 15. stoletju, so bili potniki na ladjah, ki so odplule v Ameriko. Njihova naloga je bila, da so lovili podgane in druge zajedavce.

Primeren za:

  • Aktivne družine z otroki
  • Aktivne posameznike
  • Srednje izkušene skrbnike
  • Lovce

Na kratko o portugalskem podengu:

  • Prijazen
  • Vesel
  • Igriv
  • Zelo inteligenten
  • Živahen

Posebne zahteve

Če ga ne vzgajate pravilno, lahko začne pretirano lajati na vse kar vidi. Na sprehodu ga v takem primeru imejte zmeraj na povodcu, saj lahko hitro odtava in se ne vrne.

Portuguese Podengo Dog Breed Information | PurinaVidez

Po izgledu je lahko portugalski podengo majhen, srednji ali velik pes. Je čvrsto, atletsko grajen, ima dolg in raven hrbet.  Tehta od 4 kg do 30 kg, odvisno od velikosti. Življenjska doba je do 15 let.

Dlaka portugalskega podenga obstaja v dveh vrstah. Resasta ali gladka. Gladka dlaka je gosta in leži tesno ob telesu. Resasta je trda in ostra. Podlanke nima. Portugalski podengo je običajno svetle, srednje ali temno rjave do rumene barve. Lahko ima bele lise ali je enobarven.

Temperament

Po naravi je portugalski podengo zelo predan skrbniku. Je radoživ, vesel, prijazen in igriv. Ni primeren za bivanje na prostem, saj mu dlaka ne nudi dovolj zaščite. Ima stabilen karakter. Je vztrajen, radoveden, odločen in dominanten. Nikoli ni agresiven ali napadalen.

Do otrok je zelo prijazen in obožuje igro z njimi. Do drugih živali je prijazen. Lahko se zgodi, da zaradi svojega lovskega nagona preganja vse majhne prostoživeče živali. Je zelo inteligenten in učljiv. Je odličen športnik. Blesti v agilitiju, pasjem frizbiju, teku, plavanju, igrah z žogo in sledenju. Je zelo vzdržljiv in redko pokaže znake utrujenosti.

Zaradi svoje velikosti, je primeren pes za bivanje v stanovanju. Potrebno mu je le nuditi dovolj aktivnosti na prostem. Potrebuje zgodnjo socializacijo in dosledno vzgojo.

Zdravje in nega

Portugalski podengo je zelo zdrava pasma. Ni znanih nobenih dednih bolezni, saj je zelo trpežen. Nagnjen je k infekcijam ušes, zato me le-te redno pregledujte.

Dlaka portugalskega podenga je nezahtevna za nego. Potrebno ga je enkrat na teden pokrtačiti z mehko krtačo. S tem mu odstranimo odmrlo dlako in morebitne umazanije iz nje. Če ima resasto dlako, ga lahko krtačimo tudi s trdo krtačo. Kopajte ga le, ko je to nujno potrebno. Dlaki zadostuj že, če jo obrišete z vlažno krpo.

Deja Drobne

Viri: – www.vetstreet.com