Pet trikov za učenje hišne čistoče, ki vam bodo olajšali navajanje mladička na opravljanje potrebe izven doma

ucenje-hisne-cistoceKer se lahko nekateri lastniki tudi po več let spopadajo s težavo hišne čistoče njihovega psa, v določenih primerih pa posamezni psi niso celo nikoli povsem zanesljivo hišno čisti, smo vam tokrat pripravili pet učinkovitih trikov za učenje hišne čistoče vašega mladega pasjega prijatelja.

Kot vemo, je z učenjem hišne čistoče potrebno začeti takoj ob prihodu mladička v nov dom, potreben je čas in potrpljenje, predvsem pa je sta trajen uspeh nujna ustrezno znanje in vztrajnost vsakega pasjega lastnika.

1. Bodite pozorni na znake, da mora psiček ven

Pri mladičkih je zelo pomembno, da lastnik takoj prepozna potrebo psa in tudi hitro odreagira na prošnjo psička po odhodu ven, v nasprotnem primeru lahko hitro pride do nesreče. Mladički ne morejo dolgo zadrževati urina, kadar jih tišči na potrebo in ne bodo prav dolgo čakali, da njihov lastnik to opazi. Upoštevati morate, da mora mladiček urinirati vsaj vsaki dve uri, iztrebiti pa se mora tudi vsakokrat po obroku, nekje 10 – 20 minut po jedi. Ko bo mladiček nekaj časa pri vas doma, se boste tudi naučili prepoznavati znake, ki kažejo na to, da bi rad opravil potrebo.

2. Pomagajte psičku opraviti potrebo zunaj

Nekateri mladički so zunaj tako radovedni in zaposleni, da pozabijo na opravljanje potrebe. Številni lastniki tožijo, da so zunaj zelo dolgo, pa kuža ne opravi potrebe, pač pa se predvsem igra , vohlja in raziskuje okolico. Vztrajajte toliko časa, da opravi potrebo. Kadar kužek potrebuje res dolgo časa, mu lahko pomagate tako, da brišete spodnji del trebuščka psa z vlažno, toplo krpico in tako spodbudite njegov instinkt za iztrebljanje, tako kot to z lizanjem običajno počne tudi mati psička v leglu. Slednje je v veliko pomoč predvsem pri zelo mladih psičkih, ki še niso popolnoma razvili pravega občutka za iztrebljanje.

3. ‘Nesreče’ dobro počistite

Kadar se mladičku kljub vsemu pripeti nezgoda, ga nikoli ne kaznujte in se ne razburjajte nanj, saj je krivda za nezgodo vaša – vi ga niste dovolj hitro odpeljali ven. Mesto nezgode dobro očistite z enakomerno mešanico vode in alkoholnega kisa, da uničite vonj, ki bi lahko psička premamil, da bi se na istem mestu podelal tudi prihodnjič.

4. Poskusite lahko tudi s pasjimi podlogami/pleničkami

Če uporabljate doma pasje podloge oziroma pleničke, je to odlična tehnika za učenje psa, da opravlja potrebo na enem samem, za to določenem mestu. Ta tehnika pride v poštev zlasti, ko nimate priložnosti, da bi kužka ves dan opazovali in vsakokrat odšli ven, vendar pa nekoliko podaljša obdobje učenja sobne čistoče v primerjavi s tehniko odnašanja psa na prosto. Ne pozabite psa vedno pohvaliti, kadar opravi potrebo, lahko pa ga tudi dodatno nagradite s priboljškom. Sistem nagrajevanja je še vedno najbolj zanesljiva motivacija za psa in najhitrejši način, da kuža z veseljem poskuša izpolnjevati vaše zahteve.

5. Uporabite boks

Boks je, pri tistih mladičih, ki že lahko zdržijo več ur brez uriniranja, najuspešnejša metoda navajanja na iztrebljanje izključno zunaj. Pes, če bo na boks ustrezno privajen in če bo boks prave velikosti, se načeloma ne bo podelal v svojem brlogu in bo počakal, da ga odpeljete ven. Kupite boks, ki bo ravno prav velik, da lahko pes v njem sede in se uleže, ne pa, da se lahko po njem sprehaja. Nanj mladička  privajajte postopoma in z veliko pozitivne motivacije. Boks naj bo mesto, ki ga mladiček povezuje z igro, priboljški in vsem dobrim, preden sploh prvič zaprete vratca. Če boste psa že prvič pustili v boksu zaprtega več ur, potem zagotovo ne bo imel pozitivnih učinkov na njegovo vedenje in ne bo učinkovit pri navajanju na sobno čistočo.

Uspešno navajanje mladička, da urinira izključno zunaj,  vam zagotavlja, da boste vrsto let lahko sobivali z lepo vzgojenim psom. Ne pozabite pa, da v življenju nič ni večno. Tudi psi se starajo in s starostjo se spopadajo tudi s starostnimi težavami, ki lahko vključujejo tudi težave z inkontinenco.  Zato vselej, kadar hišno čist starejši pes preneha z upoštevanjem pravil, najprej poiščite veterinarsko pomoč in izključite morebitne medicinske vzroke, šele potem lahko ustrezno ukrepate in po potrebi obnovite tudi učenje navad lepega vedenja pri svojem starejšem psu.

 

Maja Kalaš