Pes in zelišča

4258

pes-in-zeliscaNa kaj pomislite, ko slišite za zelišča in začimbe? Na kulinariko, a ne? Ampak na našo, človeško kulinariko. Kaj pa pasja?

Alternativa

V poplavi »komercialne kemije« in raznih prehranskih dodatkov se vedno pogosteje vračamo k naravi in naravnim načinom pomoči. Tako kot se je uveljavila homeopatija za pse, se vedno bolj obračamo tudi k drugim alternativnim metodam zdravljenja, aromaterapiji za pse, uporabljamo zelišča in začimbe.

Manj je več

Z začimbami in zelišči lahko blažimo in zdravimo veliko težav. Lahko poskrbimo za preventivo, jih uporabljamo ob določenih težavah ali pripravimo mešanice za kompleksne bolezenske situacije. Kljub temu da so zelišča naravna, koristna in zdrava, velja biti previden. S pretirano uporabo ali pretiranimi količinami lahko povzročimo več škode kot koristi. Biti moramo previdni in opazovati psa med uporabo. Morda mu katero od zelišč ali začimb ne bo dobro delo in bomo morali prenehati z uporabo ali pa nadomestiti z drugim pripravkom. Moramo vedeti, da učinki naravnih pripravkov niso takojšnji. Traja nekaj časa, da učinkujejo, vendar so naravni pripravki veliko bolj blagi in manj agresivni za pasje telo, učinki pa dolgotrajnejši.

Katera zelišča in začimbe so varne?

Veliko zelišč in začimb je varnih za uporabo. Na tem mestu pa naštevamo tiste, ki jih največ uporabljamo, rastejo pri nas in se jih da kupiti ali na tržnici ali v bližnjem marketu.

Bazilika

Nekaj časa je veljala kot strupena za pse, vendar se je izkazalo, da jo psi velikokrat instinktivno zaužijejo, ko jim damo izbiro. Pomaga pri težavah s kožo in slabim zadahom.

Cimet

Cimet je močan antioksidant, vsebuje magnezij in kalcij. Je odličen v boju proti slabemu zadahu, napihnjenosti in vetrovom.

Koromač

[members_only]

Koromač je poln vitaminov in mineralov. Pomaga pri zaprtju in prebavnih težavah.

Česen

Odličen v boju proti zajedavcem. Tako notranjim kot zunanjim. Dodajamo ga k prehrani in smo previdni pri doziranju. Uporabimo lahko tako svežega kot tudi v prahu. V specializiranih trgovinah pa najdemo tudi namenske česnove tablete in kapsule za pse.

Origano

Je odlično zelišče in začimba, ki deluje protiparazitno in pomaga pri slabem zadahu. Dodamo ga k prehrani suhega ali svežega. Odlično se obnese v pasjih piškotih.

Kumina

Blaži krče in napihnjenost. Pomaga tudi pri zadahu. Uporabimo lahko kumino v zrnju ali mleto.

Aloe vera

Aloe vera se uporablja predvsem v obliki gela in pretežno za dermalno uporabo. Zdravi in celi kožna vnetja, praske in kožne poškodbe, pomiri razpoke na tačkah in spodbudi regeneracijo. Izboljša strukturo dlake in kožuha.

Peteršilj

Pomaga pri napihnjenosti in vetrovom. Deluje kot diuretik. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Ponudimo ga svežega ali sušenega. Svež deluje tudi proti zadahu.

Rožmarin

Deluje protivnetno, antiseptično in pomaga pri alergijah. Dodamo ga v pasje piškote, izdelamo rožmarinovo olje ali ga ponudimo med prehrano.

Timijan

Uporabljamo ga, kadar se naš kuža prehladi. Skuhamo timijanov čaj, dodamo žličko medu in ga po žličkah dajemo psu v gobec. Nekateri psi sami poližejo, drugim je treba dajati direktno v gobec. Pomaga pa tudi pri prebavi. S timijanom lahko naredimo tudi 14-dnevno kuro za obnovo in razkuževanje črevesja. Dajemo pol do cele žličke suhega timijana k prehrani enkrat dnevno.

Poprova meta

Met je veliko vrst. Ker se na vrtu hitro pomešajo med seboj, le težko vzgojimo pravo poprovo meto. Pa nič zato, katerakoli meta bo koristila. Odlično deluje pri prebavnih težavah, saj preprečuje napihnjenost in vetrove ter pomaga pri razgradnji hrane. Psu lahko pripravimo tudi metin čaj in ponudimo namesto vode.

Kajenski poper in čili

Sta zelo učinkovita preganjalca notranjih zajedavcev, predvsem trakulje. Ne ponujamo ga samega, ampak med ostalo hrano, in pazimo pri količini.

Ingver

Pomiri želodčne težave in preprečuje slab zadah. Pomaga pri vnetju črevesja in lajša mišične krče. Spodbuja imunski sistem in v kombinaciji z medom pomaga prebroditi pasji prehlad.

Kaj pa uporaba?

Uporabljamo lahko sveža ali posušena zelišča in začimbe. Najbolje z našega vrta, bodo pa tista s tržnice tudi super. Tako kot želimo poskrbeti zase, poskrbimo tudi za našega psa. Domača zelišča in začimbe imajo navadno bolj poln okus in vsebujejo veliko več vitaminov in mineralov kot tista, ki so masovno pridelana v proizvodnji.

Uporaba zelišč in začimb je poponoma varna za pse, vendar tudi tukaj obstajajo meje. V posameznem obroku naj bo količina primerna velikosti in teži psa. Za psa, ki tehta 40 kg, je ta mera polna mala žlička, pri manjših in lažjih psih pa manj.

Napihnjenost

Psi so zaradi briketirane prehrane pogosto zaprti. Zapreta jih tudi premajhna količina vode in dehidriranost. Najprej poskrbimo za zadostno količino vode, potem pa psu ob glavnem obroku pripravimo mešanico zelišč z lanenimi semeni. Majhno žličko lanenih semen zdrobimo in namočimo. Namakamo od 30 minut do ene ure. Nato primešamo ščep timijana, ščep kumine in ščep poprove mete. Vmešamo v glavni obrok. Laneno seme bo nase vezalo vodo iz črevesja in blato se bo lažje in bolj mehko formiralo. Timijan bo črevesje razstrupil, kumina bo preprečila vetrove, poprova meta pa bo pospešila razgradnjo hrane in pomagala pri napihnjenosti.

Slab zadah

Tudi slab zadah je pogost pri psih. Razlogov je lahko veliko; želodčne težave, prehrana, karies. Najprej moramo poskrbeti za zdrave zobe, saj zadaha zaradi kariesa z zelišči ne bomo preprečili.

Da preprečimo slab zadah, psu dodamo k obroku ščep bazilike, ščep peteršilja in ščep poprove mete. V kolikor imamo na voljo sveža zelišča, jih na drobno sesekljamo in dodamo k obroku, bodo pa suha prav tako dobro dela.

Kadar slab zadah izvira iz želodca, pripravimo ingverjev čaj. Dve rezini ingverja prelijemo z 1,5 dcl vrele vode. Pustimo stati 5 do 10 minut in ohladimo. Psu dajemo po žličkah večkrat dnevno direktno v gobček.

Notranji zajedavci

Veliko je različnih mnenj o česnu. Nekateri veterinarji ga strogo odsvetujejo, drugi priporočajo uporabo. Več nedavnih raziskav pa kaže, da zelo dobro deluje na pasji organizem; preprečuje notranje zajedavce in preko kože deluje tudi proti zunanjim zajedavcem, čisti črevesje, krepi imunski sistem, saj spodbuja nastajanje belih krvničk, preprečuje infekcije in še mnogo več. Pri uporabi smo previdni, uporabimo količino, ki je primerna za velikost in težo našega psa. En strok bi naj zadostoval za pse od 5 do 15 kg dnevno. Dobro pa je vmes kakšen dan tudi izpustiti. Česen preprosto stisnemo ali na drobno nasekljamo in dodamo obroku. Lahko ga dodamo tudi domačim piškotom ali izdelamo česnovo olje.

Proti glistam in drugim parazitom delujejo tudi surova bučna semena. Izberite nesoljena in neobdelana. Lahko jih ponudite cele ali sesekljane, kot priboljšek, v glavnem obroku ali jih dodate v pasje piškote.

Zeliščni piškoti

Kadar ima naš pes težave in zelišč ali začimb v svojem obroku noče zaužiti, je idealna rešitev pasji piškot. Osnovni recept vsebuje 250 g moke, 1 dcl olivnega olja in vodo po potrebi. K osnovnemu receptu pa dodamo zelišča in začimbe po potrebi – tri zvrhane velike žlice. Dodamo lahko tudi žlico arašidovega masla, saj ga psi obožujejo.

Zeliščni čaji

Psu lahko ponudimo tudi zeliščni čaj namesto vode. Čajne mešanice pripravimo tako, da žličko želenih zelišč prelijemo z 1 dcl vroče vode, pustimo stati 5–10 minut. Precedimo in prilijemo 9 dcl hladne vode. Čaj lahko hranimo do dva dni v hladilniku ali en dan pri sobni temperaturi. Pozorni moramo biti, da ne ponudimo vročega čaja, ampak naj bo sobne temperature.

Želimo vam obilo pasjih kulinaričnih podvigov in naj bodo zelišča ter začimbe del vašega vsakdana.

[/members_only]

Metka Tratnik

Objavljeno v enaintrideseti številki revije Kužek