Pes in zelišča

3506

pes-in-zeliscaNa kaj pomislite, ko slišite za zelišča in začimbe? Na kulinariko, a ne? Ampak na našo, človeško kulinariko. Kaj pa pasja?

Alternativa

V poplavi »komercialne kemije« in raznih prehranskih dodatkov se vedno pogosteje vračamo k naravi in naravnim načinom pomoči. Tako kot se je uveljavila homeopatija za pse, se vedno bolj obračamo tudi k drugim alternativnim metodam zdravljenja, aromaterapiji za pse, uporabljamo zelišča in začimbe.

Manj je več

Z začimbami in zelišči lahko blažimo in zdravimo veliko težav. Lahko poskrbimo za preventivo, jih uporabljamo ob določenih težavah ali pripravimo mešanice za kompleksne bolezenske situacije. Kljub temu da so zelišča naravna, koristna in zdrava, velja biti previden. S pretirano uporabo ali pretiranimi količinami lahko povzročimo več škode kot koristi. Biti moramo previdni in opazovati psa med uporabo. Morda mu katero od zelišč ali začimb ne bo dobro delo in bomo morali prenehati z uporabo ali pa nadomestiti z drugim pripravkom. Moramo vedeti, da učinki naravnih pripravkov niso takojšnji. Traja nekaj časa, da učinkujejo, vendar so naravni pripravki veliko bolj blagi in manj agresivni za pasje telo, učinki pa dolgotrajnejši.

Katera zelišča in začimbe so varne?

Veliko zelišč in začimb je varnih za uporabo. Na tem mestu pa naštevamo tiste, ki jih največ uporabljamo, rastejo pri nas in se jih da kupiti ali na tržnici ali v bližnjem marketu.

Bazilika

Nekaj časa je veljala kot strupena za pse, vendar se je izkazalo, da jo psi velikokrat instinktivno zaužijejo, ko jim damo izbiro. Pomaga pri težavah s kožo in slabim zadahom.

Cimet

Cimet je močan antioksidant, vsebuje magnezij in kalcij. Je odličen v boju proti slabemu zadahu, napihnjenosti in vetrovom.

Koromač

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Metka Tratnik

Objavljeno v enaintrideseti številki revije Kužek