Kako pomagamo psu premagati strah pred poki petard?

5084

kako-pomagamo-psu-premagati-strah-pred-poki-petardMedtem ko se ljudje podimo po trgovinah in nakupujemo božična darila, pa mesec december marsikateremu psu predstavlja neizmeren stres. Poke petard in raket, ki so lahko že nam neprijetni, psi namreč slišijo še mnogo bolje. Nekaterim ne predstavljajo nobenega izziva, spet drugim pa povzročijo stres ali celo strah, pa naj bo to zaradi negativnih izkušenj iz preteklosti ali zgolj zaradi dejstva, ker so poki nenadni in glasni. Strah je lahko pri nekaterih psih tako močan, da mu povroči psihično obremenitev, kar vpliva na njegovo vedenje. Najpogostejši znaki pri takih psih so nenadzorovano uriniranje, bruhanje in prebavne motnje. Pri ostalih, blažjih oblikah, se strah kaže kot lajanje, cviljenje, tresenje, zavračanje hrane, slinjenje, pospešeno dihanje, skrivanje in bežanje.

Kako lahko psu pomagamo?

Sprehodi

  • Pes naj bo vedno pripet na povodec!
  • Ovratnica naj bo dobro zategnjena in obvezno opremljena s kontaknimi podatki lastnika!
  • Izogibajmo se dolgim sprehodom ob večernih urah, ko je pokanje najintenzivnejše!

Stanovanje

  • Vrata hiše, dvorišča naj bodo zaprta, da preprečimo pobeg!
  • Okna naj bodo zagrnjena, da se ne vidi odsevov raket!
  • Psa ne puščamo brez nadzora!
  • Psu damo možnost, da si sam izbere prostor za umik!

Psa, ki se boji, nikoli ne smemo kregati ali fizično kaznovati. Prav tako se izogibajmo tolažbe (božanja, stiskanja…), saj bi psu tako sporočali, da je prav, da se boji.

Pozornost mu lahko poskušamo preusmeriti z igro ali z izvajanjem trikcov. Če psu sami ne moremo pomagati in je strah dejansko tako velik, da se pes skriva v kopalnici ali pod posteljo, se trese in s tem spravlja v stres tudi nas, mu lahko pomagamo tudi s pomirjevali ali kapljicami, namenjenimi takšnim situacijam.

Kaj lahko uporabimo za pomiritev psa?

Poleg vseh zdravil oz. pomirjeval, ki jih lahko dobimo pri veterinarju, lahko pri psu uporabimo tudi bolj naravne pripravke.

Bachove kapljice

Bachovi cvetovi so nestrupeni, nimajo stranskih učinkov in so preprosti za uporabo. Vseh Bachovih cvetnih esenc je 37, priporočljivo pa je, da je v steklenički največ 7 esenc. Vsaka esenca posebej ima poseben učinek na čustvena stanja, skupaj pa nudijo umiritev v stresnih situacijah. Da bi do novega leta, ko je pokanje najhujše, dosegli, da je pes res pomirjen, moramo kapljice dajati psu že od začetka decembra. Kapljice se da psu na jezik, parkrat na dan po 4 kapljice. Kaplice se lahko kupijo v lekarni.

Baldrijanove kapljice

Baldrijan ekstrakt se hitro resorbira, zato je primeren za takojšnje ukrepanje ob ognjemetih in petardah. Uporablja se po predpisani količini glede na velikost psa največ 2x na dan. Izdelek lahko kupimo v lekarni.

Pomembno je, da se pred kakršnim koli ekperimentiranjem zdravil na psu posvetujemo z veterinarjem, sploh, če je strah pri psu tako močan, da bi moral dobivati močnejše doze pomirjeval.

Kako lahko na poke petard navajamo mladiče?

Strah je reakcija na nekaj, kar je psu neprijetno, neznano, nerazumljivo in od skrbnikove reakcije na tovrstno vedenje je odvisno, kako daleč se bo strah stopnjeval. Če bomo v trenutku poka, bliska… reagirali s strahom ali pomilovanjem, bomo najverjetneje dosegli, da se bo pes začel tega bati.

S prihodom pasjega mladiča v naš dom imamo vse možnosti, da ga naučimo neodzivanja na poke petard in podobne zvoke. Na pokanje ga navajamo počasi, na spletu lahko poiščemo poke ognjemetov, petard ali grmenja in mu jih predvajamo v umirjenem stanju, med igro ali celo med spanjem. Jakost zvoka naj bo na začetku nizka, sčasoma pa jo povečujemo. To vajo ponavljamo nekajkrat na mesec par mesecev, tudi do pol leta.

Ne-reakcija skrbnika torej pogosto reši marsikatero zadevo. Bodimo vzor psu – ni nas strah, petarde naj nas ne razburjajo. Potem je velika verjetnost, da bo tudi naš kuža ob tovrstnih zadevah sproščen, in skupaj z nami preživel mirne in lepe praznike.

Klementina Rakovnik

Viri: dzzz.si,
psipomocniki.org in
delo.si