Dobra nega in počutje kužkov v zimskem času

2831

dobra-nega-in-pocutje-kuzkov-v-zimskem-casuŽe dodobra smo zakorakali v čudovit decembrski čas – čas praznovanj, čarobnosti in nepozabnih trenutkov. Zame je v tem mrzlem zimskem času nekaj najlepšega sedeti ob oknu s skodelico toplega čaja in z mojo psičko v naročju. Na toplem sva in uživava ob pogledu na spokojnost zime, še posebej, če pokrajino prekrije snežna odeja, ki pa je letos – zaenkrat, še nisva dočakali.

Takšno preživljanje časa z našimi kosmatinci je seveda čudovito, a ob vsem tem ne smemo pozabiti, da kužki potrebujejo tudi dovolj gibanja na svežem zraku, kar pa je pozimi nekoliko drugače, kot v drugih letnih časih. Psi namreč pozimi potrebujejo nekoliko več nege in primerno zaščito pred mrazom.

Od česa je odvisno, kako psi prenašajo nizke temperature?

1. Dolžina in gostota dlake ali poddlanke

Bolj občutljivi so psi, ki imajo kratko dlako brez podlanke, še bolj pa tisti, ki imajo poleg tega še gol trebuh – gre predvsem za kratkodlake pse, ki so pozimi še posebej ogroženi, saj se po nekaj minutah tresejo po vsem telesu. Zanje so priporočljivi tudi plaščki, ki pa morajo biti kvalitetni in takšni, da jih ne ovirajo pri gibanju. Najprimernejši so tisti, ki so nepremočljivi in podloženi, za tiste najbolj zmrzljive pse pa je dobro, da plašček prekrije cele tačke. Najboljše, da našega kosmatinca vzamemo s seboj v trgovino in mu ga pomerimo.

2. Telesna kondicija

Pomembno je, da pes ni predebel in ne presuh.

3. Zdravstveno stanje

Bolni psi so vsekakor bolj občutljivi na mraz, kot zdravi, prav tako psi, ki so bili operirani ali zaradi drugih posegov obriti.

4. Starost

Velik vpliv ima tudi starost kužka – mladički še nimajo dobro razvite termoregulacije, zato so mnogo bolj občutljiv na mraz in ni priporočljivo, da bi zimo preživeli na prostem; prav tako so na nizke temperature bolj občutljivi starejši psi.

Posebno previdnost je potrebna pri psih, ki prebivajo v hiši, saj ne pridobijo tako gostega kožuha, kot psi, ki bivajo zunaj. Najpomembnejše je, da ko pes pride ven, takoj pričnemo  z aktivnostmi – spodbujajmo ga, da se igra, teče z nami, lahko se mu skrijemo  – skratka, poskrbeti moramo, da je čim bolj aktiven.

Prehrana

V zimskem času je za dobro skrb za psa zelo pomembna tudi prehrana, saj pes porabi več kalorij za uravnavanje temperature telesa. To pa ne velja za pse, ki imajo kratke sprehode in niso dosti aktivni na prostem. Sicer pa je dobro, da je hrana bogata z beljakovinami in maščobami ter z malo ogljikovimi hidrati, a kvalitetna in energetsko zadostna.

Skrb za blazinice na tačkah

Posebno skrb moramo pozimi nameniti tačkam naših kosmatincev, saj led in sneg mehansko poškodujeta blazinice, tudi v obliki ureznin. V takšnih primerih lahko pride tudi do krvavitev, kjer moramo poškodbe spirati s fiziološko raztopino, rano razkužiti in jo poviti.  Priporočamo vam, da kužkom pred sprehodom blazinice namažete z vazelinom, lahko tudi z balzamom iz čebeljega voska, dobra rešitev pa so tudi pasji copatki. Po sprehodu ne pozabite kužku umiti tačk z mlačno vodo, da sperete sol, ki je na cestah in drugo umazanijo!

Po kratkem pregledu najpomembnejših napotkov za dobro skrb našega kosmatinca lahko vidimo, kako pomembna je le-ta za dobro počutje in zdravje kužka. Vsekakor moramo poskrbeti, da mu kljub mrazu in morebitnemu snegu zagotovimo dovolj gibanja, saj je le-to ključnega pomena za njegovo zdravje in počutje. Hkrati pa moramo poskrbeti za ustrezno nego – čeprav v vsakodnevnem hitenju verjetno hitro pozabimo nanjo. A se je vredno potruditi – tako bomo brezskrbni mi, naši štirinožni družinski člani pa zadovoljni. Zdaj pa moramo le še počakati na prvi pravi letošnji sneg in skupaj z našimi kužki preizkusiti vse mogoče vragolije. 

Ula Kočevar