Pasme psov, ki imajo rade vodo

41502

Medtem ko nekateri psi uživajo v občasnem igranju v vodi, drugi preprosto ne morejo izstopiti iz vode. Nekatere pasme so bile vzrejene za delo v vodi in obožujejo plavanje. Če tudi sami iščete dobrega pasjega plavalnega partnerja, vam v prispevku predstavljamo pasme psov, ki imajo rade vodo.

 

ZLATI PRINAŠALEC

Poleg labradorcev so zlati prinašalci najbolj priljubljeni družinski psi. So veliki psi, ki so bili vzgojeni zato, da so prinašali ustreljene ptice iz vode. So zelo prijateljski psi in obožujejo plavanje ter igranje v vodi.

LABRADOREC

Pasma je bila vzgojena, da je pomagala ribičem. Kljub celodnevnemu napornemu delu imajo ti psi še vedno dovolj energije za plavanje in vodne igre.

NOVOFUNDLANDEC

To so nežni velikani, ki preprosto obožujejo vodo in so zelo dobri plavalci. Prvotno so bili vzrejeni, da so vlekli ribiške mreže in nosili težko ribiško opremo.

PORTUGALSKI VODNI PES

Je redka, srednje velika pasma psov, ki je bila prvotno vzrejana, da je priganjala ribe v ribiško mrežo, prinašala izgubljene mreže in ribiško opremo, ter prenašala sporočila med ribiškimi ladjami.

HAVANSKI BIŠON

Ta vrsta psov ni bila vzrejena za delo v vodi ampak kot psi za druženje na ladjah. Bili so popularni pri evropski in kubanski aristokraciji kot zvesti spremljevalci na morskih poteh. Tehtajo okoli pet kilogramov in so zato idealni sopotniki na ladji ali jadrnici.

CHESAPEAKE BAY PRINAŠALEC

Je velik in močan pes, ki je bil vzrejen za prinašanje ptic iz vode, tako kot zlati prinašalec.

PREBERITE TUDI: Ali vsi psi radi plavajo?

 

SCHIPPERKE

Pasma izvira iz Belgije. Gre za majhne pse, ki tehtajo od 3 do 9 kilogramov, kljub majhnosti pa potrebujejo veliko gibanja in mentalne zaposlitve. Uporabljali so jih kot pse čuvaje na ladjah.

PUDELJ

Njegovo ime izhaja iz nemške besede ‘pudel’ ali ‘pudelin’, kar pomeni pljuskanje v vodi. PUDLJI so bili vzrejeni, da so prinašali ustreljene race iz vode. Čeprav so pudlji prepoznavni kot razstavni psi, so v resnici zelo inteligentni in atletski psi. Zaradi goste skodrane dlake se zlahka premikajo v vodi.

 

Kljub temu, da zgoraj naštete pasme obožujejo vodo, se morate se zavedati, da pes ne bo plaval sam od sebe, ampak se mora plavanja naučiti. Potreben mu je čas, da se na vodo navadi in se v njej počuti prijetno. Morate biti potrpežljivi, ker v nasprotnem primeru bo pes vodo povezoval z negativnimi izkušnjami in plavanja ne bo maral.

Doroteja Turković


Viri:
www.dogster.com/
www.pawculture.com