Demenca pri psih in načini zdravljenja

990

Tako kot pri ljudeh, tudi pri psih starost vpliva na oslabelost kognitivnih sposobnosti, kar močno vpliva tudi na njihovo življenje. Psi se umirijo, poleg tega pa so opazne tudi spremembe v obnašanju, ki se lastniku zdijo nenavadne in pogosto nakazujejo na razvoj demence. Kaj je torej demenca pri psih in kakšni so načini zdravljenja?

ZNAKI DEMENCE

 • Psi, pri katerih se pojavi demenca, izgubijo željo po interakciji z drugimi psi in se ne udeležujejo aktivnosti, ki so jim bile včasih zelo všeč.
 • Opazite lahko spremembe v načinu spanja, saj takšni psi ponavadi prespijo večino dneva, ponoči pa so budni.
 • Okvara kognitivnih sposobnosti lahko prav tako vodi v težave z zadrževanjem blata in urina, psi so lahko bolj razdražljivi in zmedeni.
 • Lahko se zgodi, da psi ne prepoznajo več vseh članov družine in postanejo bolj odvisni od ljudi, kar pomeni, da so bolj nervozni, kadar so sami doma.
[members_only]

Okvare kognitivnih sposobnosti se ponavadi prično kazati v starosti od 7-10 let in čeprav fizične znake staranja ponavadi z lahkoto prepoznamo, lahko zmanjšano mentalno sposobnost hitro pripišemo čemu drugemu.
Kadar se kuža ne želi več povzpeti po stopnicah v drugo nadstropje, je lahko to zato, ker ga bolijo kolki ali pa je morda pozabil, kako to storiti.
Vsakodnevna opravila nenadoma postanejo težavna in problematična, česar lastniki sprva niti ne opazijo. Če opazimo prve znake demence pri psu, mu lahko pomagamo z nekaj preprostimi ukrepi.

 1. Rekreacija

 • Rekreacija psu pomaga pri fizičnem razvoju, poleg tega pa mu nudi vpogled v drugačno, stimulativno okolje.
 • Zviša tudi produkcijo serotonina in dopamina, kar v psu vzbuja občutek zadovoljstva in izboljša motoriko.
 • zniža nivo stresa in poveča občutek miru tako pri psu kot pri njegovem lastniku, toda bodite pozorni na to, da je rekreacija primerna starosti in sposobnosti vašega ljubljenčka.

Odlično stimulacijo za kužka predstavljajo vaje, kjer lahko kuža uporablja voh, saj se bo tako hkrati mentalno zaposlil in se pri tem tudi rekreiral.

PREBERITE TUDI: Demenca ne izbira, prizadene tudi pse

 1. Zdravljenje ob hranjenju

Med obroki lahko opazujete kužkove sposobnosti in hranjenje celo izkoristite za terapijo.

 • Namesto hranjenja iz posode mu hrano ponudite v igrački. Brikete lahko nasujete v žogico z luknjami, kuža pa jih naj izbrska iz žoge.
 • Hrano lahko zavijete v paketek in ga skrijete, tako da ga mora kuža poiskati ter pri tem malce razmišljati.

S tem stimulirate delovanje možganov, kar lahko pomaga pri zaviranju napredovanja demence.

 1. Izbira hrane

Izberite pravo hrano, saj je pomembno, da kuža dobi vse snovi, ki lahko koristijo pri zdravljenju demence.

Hrana z veliko srednjeverižnimi trigliceridi (MCT) je posebej priporočljiva, saj ti za kužka predstavljajo dodaten vir energije, ki ga nujno potrebujejo, saj glukoza, ki je običajno vir energije, pri starejših psih težje doseže možganske celice.
Kužku lahko v hrano dodajate olja ali poiščete hrano z dodanimi trigliceridi, ki jo bo še lažje pojedel.
V hrano lahko dodate tudi ribje olje, vitamine B, antioksidante in aminokisline.

Starejši psi se lahko še vedno naučijo mnogo trikov in čeprav bo proces nekoliko počasnejši, to še ne pomeni, da lahko z učenjem in rekreacijo kar prenehate. S primerno stimulacijo in prehrano bo vaš kuža ostal aktiven še dolgo časa.

[/members_only]

Barbara Reher

Viri:
www.dogster.com
www.thebark.com