Lužica vznemirjenja in kako jo odpraviti?

1338

Mnogi lastniki psov so se že kdaj znašli v situaciji, ko je njihov kuža nepričakovano uriniral v hiši ali stanovanju, čeprav svojo potrebo navadno vedno opravi na sprehodu. Če ste se tudi sami znašli v enaki situaciji, imate mogoče psa, ki s takšnim vedenjem pokaže pretirano navdušenje ali pa se pred vami počuti podrejenega. Kaj je torej ta lužica vznemirjenja in kako jo odpraviti?

[members_only]

PSI URINIRAJO, KO SE POČUTIJO PODREJENE 

Največkrat se takšno vedenje pojavi pri psih, ki so bili v preteklosti že kaznovani zaradi neprimernega uriniranja ali pa prihajajo iz okolja, kjer so bili deležni nasilja in grobega ravnanja.
Nič čudnega ni, če se kuža, ki ste ga ravnokar pripeljali iz zavetišča ali rešili  ulice, nenadoma polula. Z uriniranjem namreč poskuša skleniti premirje z nekom, ki ga dojema kot ”socialno prevladujočega” in se tako izogniti kaznovanju. 

KAKO ODPRAVITI URINIRANJE ZARADI OBČUTKA PODREJENOSTI?

  • Ko se soočamo s tovrstnim vedenjem, je najbolj pomembno, da ohranimo mirno reakcijo po tem, ko se je kuža polulal. Nikoli ga ne udarimo ali nanj ne kričimo.
  • S psom počasi gradimo na zaupanju preko učenja preprostih trikov (sedi, prostor, prinesi) in ga ob vsakem uspehu nagradimo.
  • V odnosu s psom se zadržimo dominantnega odnosa tako, da ga ne gledamo direktno v oči, raje ga božamo pod vratom, kot po glavi, počasi počepnemo na višino psa, približujemo pa se mu iz strani.
  • Ko se vrnemo domov, ob srečanju s psom ostanimo mirni, pozdravljanje naj bo čim tišje, ne kažimo navdušenja ali pretiranega veselja.
  • Takoj, ko se vrnemo domov, ga odpeljemo na sprehod, kjer bo opravil svojo potrebo in ga zato nagradimo.
  • Če se polula v stanovanju, ostanimo mirni, v tišini pospravimo nered in psa pustimo nekaj časa samega. 

PSI URINIRAJO, KO SO NAVDUŠENI

Uriniranje iz navdušenja pri psih se navadno pojavi, ko pridemo domov, med igro ali pa ko spoznavajo nove ljudi.
To vedenje je sicer značilno za pse, mlajše od enega leta, ki to navado običajno prerastejo. Da mladiča odvadimo tovrstnega početja, pa potrebujemo veliko potrpljenja in razumevanja. 

KAKO ODPRAVITI URINIRANJE ZARADI NAVDUŠENJA?

  • Z mladičkom se igrajmo zunaj ali pa v prostoru, ki ga zaščitimo s časopisnim papirjem ali podlogami za uriniranje v primeru nezgode.
  • Ko pride do nesreče in se kuža polula, ostanimo mirni in ga nikoli ne kaznujmo, pospravimo prostor in psa nekaj časa pustimo samega. Prostor je priporočljivo očistiti z encimskim čistilom, da pes kasneje ne voha svojega urina in posledično misli, da je uriniranje na tem mestu dovoljeno.
  • Psa vedno nagradite, ko se polula na primernem mestu (na sprehodu, na travniku pred hišo …).
  • Ko se vrnete domov, naj bo pozdrav s psom miren in tih. V nekaterih primerih je smiselno psa tudi ignorirati, saj mu tako omogočimo, da se samostojno umiri. Prosite tudi goste, ki pridejo na obisk, da storijo enako.

NENADZOROVANO URINIRANJE LAHKO POVZROČAJO TUDI ZDRAVSTVENE TEŽAVE

Kljub dejstvu, da se psi lahko nenadoma polulajo zaradi navdušenja ali podrejanja, pa je nenadzorovano uriniranje lahko pokazatelj številnih zdravstvenih težav.
Analiza urina, ki jo opravimo pri veterinarju, bo pokazala ali ima naš kuža okužbo sečil, vnetje mehurja ali kamne v mehurju. Veterinar bo potrdil ali izključil tudi morebitne znake bolezni ledvic ali sladkorne bolezni.
Večina zdravstvenih težav, ki povzročajo nenadzorovano uriniranje, je ozdravljiva z antibiotiki, ledvične kamne pa veterinar odstrani z operativnim posegom. 

[/members_only]

Neža Verdonik