Top 5 italijanskih pasem psov

1726

Italija je brez dvoma obvezna destinacija za tiste, ki jih zanima zgodovina naše civilizacije, umetnost, sodobna kultura in okusna hrana. A država, ki meji tudi na Slovenijo, ni poznana le po hrani, umetnosti in kulturi, temveč tudi po številu pasem psov, ki so bili vzrejeni na njeni zemlji. Nacionalno italijansko združenje za vzrejo psov trenutno priznava 16 različnih pasem, ki izhajajo iz Italije. Ta čudovita dežela je svetu podarila zelo posebne in osupljive pse, znane po svoji lepoti in močnih karakterjih. Pa si poglejmo top 5 italijanskih pasem psov.

[members_only]

  1. Neapeljski mastif

Poimenovan tudi mastino napolitano je pasma, ki sodi med orjaške pasme psov. Izvira iz Neaplja. To je robusten pes z dobro razvitimi mišicami in močno čeljustjo. Njegova najbolj izrazita fizična lastnost so številne gube, predvsem na glavi in vratu. Je zvest, a hkrati odločen in neodvisen. Je dober čuvaj in ne laja, preden napade. Kljub temu ob pravilni socializaciji uživa tudi v igri z otroki. Ne puščajte ga preveč samega, saj lahko postane destruktiven, kar pa glede na njegovo velikost ni ravno prijetna situacija.

  1. Maltežan

Je pes nižje rase, za katerega je značilna dolga, bela dlaka. Čeprav je uradno priznan kot italijanski pes, izvira iz Malte. Sodi med najstarejše majhne pasme psov na svetu. Upodabljali so ga že na grških vazah. Ta majhen pes zahteva nenehno pozornost. Če je predolgo sam, lahko postane anksiozen, kar pogosto vodi v vedenjske težave. Je nežen in igriv ter najverjetneje najbolj prijazen majhen pes. Kljub svoji majhnosti ima ogromno energije in rad laja.

  1. Cane corso

Je velik pes, poznan tudi pod imenom italijanski mastif. Pasma cane corso naj bi bila neposredna potomka rimskih psov čuvajev »Canis Pugnax«. Ti impozantni psi so neodvisni in zelo zaščitniški do območja, kjer živijo. Ime corso izhaja iz latinske besede »Cohors« in pomeni »zaščitnik«. Zgodnja socializacija je zelo pomembna za pozitivno sobivanje z ostalimi živalmi in ljudmi.

  1. Bracco italiano – Italijanski ptičar

Poznan tudi pod imenom italijanski pointer. Je zelo stara pasma, ki izvira iz severne Italije. Prvič so se zapisi o pasmi pojavili že v 14. stoletju. Uporabljali so jih za lov na pernato divjad. Ob koncu 19. stoletja so skoraj izumrli, a so jih z načrtno vzrejo ohranili. Trenutno je ta pasma ena izmed najbolj priljubljenih med prebivalci Italije. So poslušni, robustni in močni, a zelo zvesti in dobrodušni.

  1. Mali italijanski hrt

Je najmanjši med hrti. V svoji odrasli dobi namreč ne preseže višine 38 cm. Povprečna teža se giblje med 2,5 in 4 kg. Kljub svoji majhnosti dosega pri teku velike hitrosti. Ta pasma sodi med 5 najmanjših pasem na svetu. Na žalost je pasma doživela proces selektivne vzreje, kar pomeni, da so želeli vzrediti čim manjše hrte, da bi jih ločili od drugih psov te pasme. To je negativno vplivalo na zdravje in videz italijanskega hrta. Danes poskušajo pasmo »obnoviti« in jo usmeriti k optimalnemu zdravju.

[/members_only]

 

Drobne Deja

Viri:
www.animalwised.com
thehappypuppysite.com